Nasan Curiosity-kulkija tutkii muun muassa Marsin kivien koostumusta.
 

Käsitys Marsin rauhallisesta geologisesta historiasta saattaa olla uudelleenarvioinnin tarpeessa. Curiosity-mönkijä on löytänyt punaiselta planeetalta mineraalia, jota maapallolla syntyy räjähtävässä tulivuoritoiminnassa.

Tutkijat kiinnostuivat Curiosityn valokuvaamista kivistä, jotka näyttivät kvartsipitoisilta. Mönkijän röntgensädeanalyysissä niistä löytyi hyvin suuria pitoisuuksia tridymiittia, joka on kvartsin korkeassa lämpötilassa esiintyvä muoto.

Näihin päiviin saakka Marsin menneisyyden on ajateltu olleen geologisesti seesteinen. Planeetalla ei uskota olleen mannerlaattoja, joiden liike olisi aiheuttanut maanjäristyksiä ja väkivaltaisia tulivuorenpurkauksia. Todisteet punaisen planeetan tulivuoritoiminnasta ovat kertoneet rauhallisesti virtaavasta laavasta - samanlaisesta, joka maapallolla synnytti Havaijin saaret.

Kuitenkin vuosi sitten Curiosity valokuvasi kiviä, jotka viittasivat Marsilla olleen mannerlaatta. Nyt tridymiittti kertoo räjähtävästä tulivuoritoiminnasta. Löytö voi hyvinkin olla lähtölaukaus tutkimuksille, jotka johtavat Marsin historian uudelleenkirjoittamiseen. Toisaalta ei ole poissuljettua, että fyysikot keksivät, kuinka tridymiittiä voi muodostua ilman räjähtävään vulkanismiin liittyvää korkeaa lämpötilaa