Lontoon Bankin metroaseman alta löytyneissä puisissa laatoissa on Britannian vanhinta tunnettua kirjoitusta, New Scientist kertoo. Kirjoitukset ovat vanhimmiltaan noin vuodelta 43, jolloin roomalaisten valtakausi Britanniassa oli alkamassa.

Oxfordin yliopiston Rooman historian tutkijan Roger Tomlinin mukaan Lontoota ei ollut olemassa ennen roomalaisaikaa. – Alueella oli vain villiä länttä muistuttavaa maalaisasutusta, hän kuvailee.

Bankin metroaseman alta löytyneet 405 dokumenttia on kirjoitettu latinaksi ja ne ovat vuosilta 43-80. Ne kuvaavat sitä, miten Lontooseen ilmestyi ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla siellä aiemmin tuntemattomia ammatinharjoittajia: sotilaita, kauppiaita, tuomareita ja panimomestareita.

 
 

– Olen tehnyt kaivauksia eri puolilla Lontoota vuosien ajan, enkä koskaan kuvitellut, että täällä eli ensimmäisellä vuosisadalla ihmisiä, joiden yhteisö oli hyvin samankaltainen kuin meillä, kaivausten Lontoon arkeologian museon osuutta johtanut Sophie Jackson sanoo.

Ennen Bankin löytöä Britannian vanhimmat tunnetut kirjoitukset olivat Pohjois-Englannista Hadrianuksen vallin liepeiltä löytyneissä puu- ja vahatauluissa. Niistä vanhimmat ovat noin 40 vuotta nuorempia kuin Bankin laatat.

Laattojen säilyminen on hyvää tuuria, koska roomalaisten muinaiset puulaatat pilaantuvat vähitellen herkästi esimerkiksi hapettumalla. Thames-joen Walbrook-nimisen haaran havaittiin kaivauksissa olevan yhä olemassa maan alla. Vettynyt maa kuusi metriä nykyisen maanpinnan alla oli säilyttänyt hapettomat olot ja pitänyt laatat melko hyvässä kunnossa.

Arkeologiset kaivaukset aloitettiin alun perin vuonna 2010, koska Bankin alueelle oltiin rakentamassa uutta toimistorakennusta ja rakennuslupa edellytti arkeologisia tutkimuksia. Kaivaukset valmistuivat vuonna 2014. Arvokkaiden tekstien lisäksi maan kätköistä löytyi muun muassa noin 200 kenkäparia ja kuuden tuolin nahkapäällysteiset selkämykset.

Mitä vanhoissa laatoissa sitten sanotaan? Eräässä laatassa vuosilta 62-65 anellaan: ”Pyydän sinua ostamaan leipää ja suolaa vastaan, että lähetät mahdollisimman pian 26 victoiriatin denaaria ja 10 Paterion denaaria…” Roger Tomlin arvelee, että leipä ja suola ovat olleet osa vakiintunutta sanontaa noina aikoina. Ne edustavat monissa kulttuureissa vieraanvaraisuutta. Tekstin vastaanottajaa ilmeisesti pyydetään olemaan hyväntahtoinen ja lainaamaan rahaa.

Vuosien 65 ja 80 väliltä on puolestaan säilynyt esimerkiksi kirjeenpätkä, jonka alussa todetaan: ”Lontoossa, Mogontiukselle”. Kyseessä on vanhin tunnettu maininta Lontoon kaupungista, missä kirje on kirjoitettu ja osoitette Mogontius-nimiselle henkilölle.