Naisten pyörämatka töihin on vaarallisempi kuin miesten
 
 

If analysoi yli 10 000 pyöräillessä sattunutta tapaturmaa ja löysi niille myös huippukuukauden.

Pyörällä kumoon ja polvivamma. Siinä on tyypillinen pyörätyömatkan tapaturma viime viiden vuoden ajalta.

Melkein kaksi kolmesta pyöräilytapaturmasta sattuu naispyöräilijälle. Naisten tapaturmat lähtevät voimakkaaseen kasvuun 40 ikävuoden jälkeen. Miesten tapaturmissa vastaavaa kasvua ei näy.

Tilastot eivät kerro, miksi naisille sattuu enemmän pyöräilytapaturmia kuin miehille. Erityisen usein polkupyörällä loukkaavat itsensä 47–60-vuotiaat naiset. Heidän osuus kaikista polkupyörällä itsensä loukanneista aikuisista on 27 prosenttia. Miesten vastaava osuus on 12 prosenttia.

 Todennäköisesti naisten osuutta selittää se, että naiset fillaroivat töihin useammin kuin miehet”, arvioi Ifin korvausjohtaja Anssi Ranta.

Kaatuminen yleisempää kuin kolarointi

Kaatuminen on seitsemän kertaa yleisempää kuin kolarointi esimerkiksi auton kanssa. Usein kaatuminen on johtunut siitä, että pyöräilijä on joutunut väistämään vaikkapa auton ovea tai pyöräkaistalla olevia jalankulkijoita.

Tilastojen perusteella pyörätapaturmien seurauksena on useimmiten tärähdyksiä, erilaisia sisäisiä vammoja, haavoja, pintavammoja, nyrjähdyksiä ja sijoiltaan menoja.

Kehon osista jalat, olkapäät ja käsivarret loukkaantuvat useimmin ja etenkin polvet ja kyynärpäät kolhiintuvat usein.

Polkupyörätapaturmat alkavat lisääntyä toukokuussa, ja kasvu huipentuu marraskuuhun, joka on pyöräilytapaturmien huippukuukausi.