Tiistaina ISS-avaruusasemalta lähteny Cygnus-alus näkyy kuvassa vasemmalla.

 

Tiistaina ISS-avaruusasemalta lähteny Cygnus-alus näkyy kuvassa vasemmalla.

 

NASA panostaa astronauttien turvallisuuden tutkimukseen – sytyttämällä tulipaloja avaruudessa.

Yhdysvaltain avaruushallintovirasto NASA tutkii tulen käyttäytymistä avaruudessa sytyttämällä ennenkuulumattoman suuria tulipaloja avaruudessa.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten tuli käyttäytyy maan ilmakehän ulkopuolella: Kuinka palot laajenevat, kuinka suureksi palo yltyy, miten palo käyttäytyy mikropainovoimaolosuhteissa ja mitkä materiaalit palavat.

Palokoe tehdään miehittämättömällä Orbital ATK Cygnus -aluksella. Cygnus-alus lähetettiin ISS-asemalle jo maaliskuussa, lastinaan yli kolme tonnia ruokaa, tarvikkeita ja tutkimuslaboratorio.

ISS-asemalta tiistaina irtautuneeseen alukseen on paluumatkalle lastattu pari tonnia roskaa ja moduuli, jonka sisällä on vajaan puolen kuutiometrin puuvillasta ja lasikuidusta tehty poltettava näytekappale. Kokeen jälkeen koko komeuden on tarkoitus palaa Maan ilmakehässä.


PALOA tutkitaan sensoreilla, jotka mittaavat lämpötilaa sekä hapen ja hiilidioksidin määriä. Palosta välittyy maahan kamerakuvaa 4–6 päivän viiveellä. Aiemmissa kokeissa on sytytetty vain pienehköjä, A5-paperin kokoisia näytteitä. Palon odotetaan kestävän noin 20 minuuttia.

Helmikuussa 1997 happikanisteri syttyi palamaan venäläisellä Mir-avaruusasemalla, estäen kosmonauttien pääsyn hätäalukseen. Paloa yritettiin sammuttaa vaahtosammuttimilla ja vedellä, mutta lopulta kanisteri paloi loppuun jättäen jälkeensä nokea. Saffire-kokeen tulipalo on tämän tapauksen jälkeen suurin avaruudessa syttynyt tai sytytetty tulipalo.

– Yritimme vuosia etsiä sopivaa avaruusalusta ja ympäristöä, jossa voisimme toteuttaa kokeen, ja aluksi reaktiot olivat mallia ”ei minun avaruusaluksessani”, Saffire-tutkimuksen (Spacecraft Fire Experiment) päätutkija David Urban kertoi NASA TV:n haastattelussa.

Nyt oikea konsepti on kuitenkin löytynyt ja NASA aikoo tehdä vielä kaksi vastaavaa koetta.