Kärkipaikoilla. Marcus Weldonin mukaan Nokian ja Alcatel-Lucentin fuusio on luonut vahvan kokonaisuuden. "Olemme nyt markkinoiden ykkönen tai kakkonen kaikilla alueilla ja kaikilla segmenteillä", hän sanoo.
 
 
Kärkipaikoilla. Marcus Weldonin mukaan Nokian ja Alcatel-Lucentin fuusio on luonut vahvan kokonaisuuden. "Olemme nyt markkinoiden ykkönen tai kakkonen kaikilla alueilla ja kaikilla segmenteillä", hän sanoo.
 
 

Maineikkaan tutkimuskeskuksen johtajan Marcus Weldonin mukaan uusi omistaja tuo lisää voimaa innovaatiotoimintaan.

Nokia Bell Laboratories, Murray Hill

Mikä: Maailmankuulu tieteellinen tutkimuslaitos, joka keskittyy viestintä- ja kommunikaatiotekniikkaan

Perustettu: 1925

Saavutuksia: Lukuisia keksintöjä ja patentteja, muun muassa transistori, laser, aurinkokenno, tietoliikenne-satelliitti, ja CCD-kenno, Unix-käyttöjärjestelmä. Bellin tutkijoille on myönnetty kahdeksan Nobel-palkintoa.

Kotipaikka: Murray Hill, New Jersey, USA

Pääjohtaja: Marcus Weldon

Henkilöstö: Nokia Bell Labs -organisaatiossa noin 1 100, joista Murray Hillsissä 325

Omistus: Tuli Nokian omistukseen vuonna 2016 Alcatel-Lucent-yrityskaupan kautta.

Maailmankuulun Bell Laboratoriesin johtajan Marcus Weldonin mielestä Nokian ja Alcatel-Lucentin tutkimuksen ja tuotekehityksen yhdistyminen tuo fuusioituneelle yhtiölle uutta voimaa innovaatiotoimintaan.

”Nokian tulo omistajaksi merkitsee sitä, että meillä on nyt riittävästi massaa tutkimukseen ja tulevaisuuden tuotteiden rakentamiseen. Lisäksi meillä on täydellinen portfolio. Tunnelmat ovat hyvin optimistiset, ja täällä on vahva usko tulevaisuuteen”, hän kiteyttää.

Bell Labs siirtyi Nokialle verkkojätti Alcatel-Lucentin oston myötä. Kauppa sinetöityi tammikuussa, ja nyt Nokian nimi näkyy jo vahvasti New Jerseyn Murray Hillsissä toimivan Bell Labsin pääpaikassa.

Yrityskaupan toteutumisen myötä Weldon nimitettiin myös koko Nokia-konsernin CTO:ksi eli teknologiajohtajaksi.

Weldonin mukaan Alcatel-Lucent ei ollut kovin vahva langattomissa verkoissa USA:n ulkopuolella, mutta nyt Nokia on markkinoiden ykkönen tai kakkonen kaikilla alueilla ja kaikissa segmenteissä: kiinteissä, langattomissa ja optisissa verkoissa sekä applikaatioissa ja järjestelmissä, joilla noita verkkoja pyöritetään.

”Jos markkinoilla on kolmonen tai nelonen, niin joudutaan tilanteeseen, jossa kassavirta ei riitä tulevaisuuden rakentamiseen. Tämä johtaisi laskevaan kierteeseen.”

”Nokia on ollut voitollisempi kuin Alcatel-Lucent, ja sillä on enemmän rahaa. Nyt meillä on riittävästi mittakaavaa ja kokoa, jotta voimme rakentaa uusia tuotteita kaikilla keskeisillä toimialoillamme.”

 

Mitä sitten Nokia saa New Jerseyn Murray Hillsissä toimivalta tutkimuskeskukselta?

”Nokia saa meiltä pitkälle tulevaisuuteen ulottuvaa näkökulmaa ja kykyä toteuttaa sitä mitä siellä näkyy. Me emme vain ajattele, vaan myös teemme”, Weldon vastaa.

Bellin tutkimuksen aikajänne ulottuu 5-10 vuoden päähän ja pidemmällekin. Nokian muiden tutkimusyksiköiden tähtäys on tähän asti ollut jonkin verran lähempänä nykyhetkeä, ehkä jossain 3-5 vuoden päässä.

”Tämä on hyvin vahva yhdistelmä”, Weldon vakuuttaa.

Vaikka Bellin horisontti on kaukana, mietitään tutkimuslaitoksessa tiiviisti myös kaupallista soveltamista ja sitä, kuka tarvitsee ja ostaa tietoverkkoja.

”On esimerkiksi epävarmaa, jatkavatko nykyiset verkko-operaattorit investointejaan. Siksi on tärkeää, että lähestymme myös muita markkinoita. Verkkoja voivat rakentaa esimerkiksi yliopistot, yritykset tai kaupungit”, Weldon luettelee.

Kukaan ei sano meille ei. Jos tekisimme jotain todella älytöntä, niin joku voisi ehkä kysyä miksi?”

Marcus Weldon
Nokia Bell Laboratoriesin pääjohtaja, Nokian CTO

 

2016064679227.jpg
 
 
Uusi isäntä. Nokian nimi näkyy vahvasti Bell Labsin pääpaikassa.
 

Monet isot yhtiöt ja yhteisöt rakentavat omia pilviään ja verkkojaan. Oma lukunsa ovat Googlen, Amazonin, Facebookin ja Microsoftin kaltaiset web scale -yhtiöt, jotka kaikki rakentavat omia pilviinfrastruktuurejaan ja käyttävät omaa kuitua yhteyksiinsä.

Weldonin mielestä nämä kaikki tarjoavat hyviä bisneksen mahdollisuuksia, jopa isompia kuin perinteiset kuluttajaverkot, joiden kasvupotentiaali on jo melko rajallinen. Isot yhtiöt tai organisaatiot eivät voi jatkossa tukeutua kuluttajaverkkoihin. Taustalla on muun muassa tietoturvaan, tehokkuuteen ja kustannuksiin liittyviä motiiveja.

”Me voimme myydä ratkaisujamme suoraan tällaisille asiakkaille, tai sitten operaattorien kautta.”

Bell Laboratoriesin historia ulottuu aina 1880-luvulle, kun puhelimen keksijä Alexander Graham Bell perusti Volta-laboratorionsa.

Bell Labs perustettiin virallisesti kuitenkin vasta 1925 . Vajaan sadan vuoden taipaleellaan se on saanut aikaan isoja asioita, kuten transistorin, laserin ja Unix-käyttöjärjestelmän. Laitoksen tutkijat ovat vastaanottaneet yhteensä kahdeksan Nobel-palkintoa.

Samaa jatkumoa ja hyväksi koettua tutkimuskulttuuria on tarkoitus toteuttaa nyt myös Nokian kainalossa.

Weldonin mukaan yrityskaupan jälkeen Murray Hillsissä pohdittiin, miten uusi omistaja arvostaisi Bell Labsin ajattelua ja työtapaa. Hän kertoo, että huoli katosi, kun Nokian johtoryhmä kävi Murray Hillsissä tapaamassa Bellin väkeä.

Kuka sitten päättää, mitä Bell Laboratoriesissa tutkitaan?

”Vastaus on ’ei kukaan’. Meidän tehtävämme on miettiä tulevaisuutta. Jos näemme siellä tärkeitä asioita ja arvoa, niin meillä on oikeus tutkia sitä. Me emme tutki biologisia järjestelmiä tai dna:ta, mutta tutkisimme kyllä, jos uskoisimme, että ne olisivat tärkeitä tulevaisuuden viestinnässä. Ja itse asiassa kyllä me vähän jo pohdimmekin sitä puolta”, Marcus Weldon sanoo.

”Kukaan ei sano meille ei. Jos tekisimme jotain todella älytöntä, niin joku voisi ehkä kysyä miksi, johon me vastaisimme, että uskomme sen olevan tärkeää. Mutta kukaan ei käske lopettamaan, kunhan tekemisessä on mukana logiikka.”