Taiteilijan näkemys nuoresta planeetasta K2-33b kiertämässä yhtä lailla nuorta tähteään.
 
 

Vieraasta aurinkokunnasta on löydetty vain 5-10 miljoonan vuoden ikäinen kaasuplaneetta. Se kiertää lähellä tähteään ja on yksi nuorimmista tähän mennessä havaituista planeetoista.

Havainto liittyy tutkijoiden käymään keskusteluun siitä, ovatko lähellä tähteään kiertävät kaasuplaneetat muodostuneet nykyisillä paikoillaan vai ovatko ne saaneet alkunsa ulompana ja hivuttautuneet vähitellen likemmäksi.

"Ensimmäisten massiivisten, läheisillä radoilla olevien eksoplaneettojen löydyttyä ehdotettiin, että ne eivät olisi mitenkään voineet syntyä lähellä tähteä", sanoo Trevor David, joka oli mukana juuri julkaistussa tutkimuksessa. Näin pääteltiin sillä perustella, että tähden tuntumassa olisi liian kuumaa planeetan muodostumiseksi.

Nyt havaitun, hiukan Neptunusta suuremman kaasuplaneetta K2-33b:n sopivuus tähän malliin on kuitenkin kyseenalainen. Se on niin nuori, että sen olisi täytynyt matkustaa lähelle tähteä tavattoman nopeasti. Vallitsevan näkemyksen mukaan suurten planeettojen siirtyminen sisemmäksi kestää satoja miljoonia vuosia, mikä on monin verroin enemmän kuin K2-33b:n ikä.

"Kestikö planeetoilta pitkään päästä kuumille radoille vai olisivatko ne voineet olla siellä aivan alusta lähtien?" kysyy David. "Me sanomme, että ainakin tässä tapauksessa ne ovat voineet olla siellä alusta asti."