Tänä vuonna suomalaisia hemmotellaan todennäköisesti lämpimällä juhannuksella, mutta vuonna 2014 sää oli hyytävä.

 

 

Janne Kelloniemi päätti jatkaa terassilla auringonottoa, vaikka taivaalta tuli jotain muuta kuin auringonsäteitä.
 
 
Vuosi 2014: Jani Juutinen hiihti juhannusviikolla kaksi vuotta sitten. 17. kesäkuuta aamun lumisateiden vuoksi mies päätti kaivaa sukset varastostaan ja hiihti Nokialta Ranualle. "Näin tällä kertaa", tuumasi Juutinen.
 
 
Juhannuksena 2014 Helsingissä pystyi rakentamaan lumiukon.
 
 
Juhannuksena 2014 Helsingissä pystyi rakentamaan lumiukon.

 

 

Tänä vuonna ennusteet lupaavat lämmintä ja aurinkoista juhannusta. Toisenlaistakin on ollut, sillä 2000-luvulla juhannuksia on vietetty hyytävissä ja sateisissa säissä.

Ilmatieteen laitoksen säätilastojen mukaan 2000-luvun kylmin juhannus koko Suomessa on ollut vuonna 2014. Silloin Seinäjoen asteita oli aattona alimmillaan vain 5 ja korkeimmillaan 12 astetta. Helsingissä vuorokauden lämpimin astelukema oli 16, mutta se tippui alimmillaan 8 asteeseen. Vettä satoi yli sentin. Juhannuspäivänä lämpötila tippui alimmillaan noin viiteen asteeseen.

Samana vuonna aattona Sodankylässä oli 2-6 astetta. Utsjoella alin lämpötila oli myös 3 astetta, muta ylimmilläänkin se nousi vain 6 asteeseen.

Sinä vuonna lukijat lähettivät Iltalehteen lukuisia kuvia poikkeuksellisesta säästä: juhannusviikolla pihalle rakennettiin lukiukkoja, otettiin aurinkoa räntäsateessa ja jopa hiihdettiin.

Lähes vuoden 2014 lukemiin on päästy vuosina 2009 ja 2003. Esimerkiksi Helsingissä vuorokauden lämpötila oli 11-15 astetta ja vettä piskutti melkein senttimetrin verran. Vuonna 2003 kärvisteltiin melkein yhtä kylmässä ja vielä hieman sateisemmassa säässä.

 

Vuosi 2014: Jani Juutinen hiihti juhannusviikolla kaksi vuotta sitten. 17. kesäkuuta aamun lumisateiden vuoksi mies päätti kaivaa sukset varastostaan ja hiihti Nokialta Ranualle.
 
 
Tie oli lumessa juhannuksena kaksi vuotta sitten.
 
 
Tie oli lumessa juhannuksena kaksi vuotta sitten.
 
 
Janne Kelloniemi päätti jatkaa terassilla auringonottoa, vaikka taivaalta tuli jotain muuta kuin auringonsäteitä. "Eihän tässä tiedä, onko juhannus vai joulu, kun tammikuussakin oli kuusi astetta lämmintä ja tänään vain yksi", lumisateen yllättämä Kelloniemi ihmetteli juhannusviikolla 2014.
 
 
 

Raekuuro yllätti juhannuskalastajat.

 

Raekuuro yllätti juhannuskalastajat.