Australialaiset tutkijat ovat löytäneet todisteita sille, että kasvit todella voivat tuntea kosketuksen, kertoo australialaisyliopisto.

Lisäksi tuntemukset aiheuttavat erilaisia fysiologisia reaktioita riippuen siitä, millaista stimulaatiota kasvit kokevat – esimerkiksi, onko kyseessä muutama vesipisara, tuulenvire tai lempeä taputus. Jo pelkkä varjon laskeutuminen kasvin ylle aiheuttaa kasvissa muutoksia.

Kasvisolujen puristus aiheuttaa muutoksia solujen sisällä, tutkijat kertovat. University of Western Australia -yliopiston mukaan kasvit näyttävät olevan erittäin tietoisia siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

 

Tutkija Olivier Van Aken sanoo australialaisyliopiston tiedotteessa, että kasvit ovat itse asiassa hyvin herkkiä kosketukselle.

Hän lisää, että vaikka kasvit eivät tunnu valittavan, jos astumme niiden päälle, ne ovat täysin tietoisia tästä kontaktista ja nopeasti vastaavat saamaansa kohteluun.

Tutkijoiden mukaan kasvit ovat kehittäneet stressinhallintamekanismeja, koska eivät voi lähteä pakoon. Tutkijat havaitsivat kaksi proteiinia, jotka auttavat kasvia sulkemaan kosketukseen reagointinsa. Tämä taito on tutkijoiden mukaan tärkeä, koska se mahdollistaa kasvin toiminnan jatkumisen ja kosketuksen tulkitsemisen vääräksi hälytykseksi.

Kasvit saattavat pystyä valmistautumaan puolustautumiseen tai käyttämään sään muutoksia hyväkseen tällä kosketuksen tunnistavalla mekanismillaan, tutkijat kertovat.

Tutkimus julkaistiin Plant Physiology -lehdessä.