tiistai, 28. kesäkuu 2016

Nyt selvisi, miksi syöpäsolu säilyy hengissä vihamielisessä ympäristössä

syopa_-630x400.jpg

 

Potilasta hoidetaan syöpätautien klinikalla Meilahden sairaalassa Helsingissä helmikuussa 2010.

 

Syöpäsolu piilottaa viestiproteiininsa, kun se haluaa levitä.

Syöpäkasvain on usein poistettavissa kirurgian, kemoterapian tai sädehoidon avulla niin, että potilas jää henkiin. Hoidot voivat olla rankkoja, mutta ne tehoavat hyvin, jos syöpä ei ole ehtinyt levitä alkuperäisestä kasvaimesta muualle kehoon.

Sen sijaan levinnyt eli etäpesäkkeitä eli metastaaseja lähettänyt syöpä on lähes aina kuolemantuomio.

Syöpätutkimuksen yksi keskeisistä kysymyksistä on ollut, miten syöpäsolut selviävät, kun ne irtautuvat kasvaimesta levitäkseen muualle kehoon.

Solut ovat hyvin turvassa niin kauan kun ne ovat liimantuneina muihin syöpäsoluihin, mutta ne ovat haavoittuvaisia, kun ne irtoavat kasvaimesta ja ajelehtivat kudosnesteen mukana muualle. Ne yleensä kuolevat tällä matkalla.

Nature Communications -lehdessä julkaistu tutkimus paljasti aiemmin tuntemattoman mekanismin, jolla syöpäsolut selviytyvät vihamielisessä ympäristössä.

”Etäpesäkkeet ovat tällä hetkellä mahdottomia hoitaa, ja ne ovat yksi syöpätutkimuksen pääkohteita”, tutkimushankkeen johtaja, Queen Mary University of Londonin tutkija Stéphanie Kermorgant kertoo.

”Tutkimuksemme lisäsi tietoa siitä, miten kaksi molekyyliä viestivät ja toimivat yhdessä auttaakseen syöpäsoluja selviytymään syövän levitessä etäpesäkkeiksi. Toivomme, että tämä voi johtaa uusiin lääkkeisiin, jotka estävät syövän leviämisen kehossa.”

 

Tutkimuksessa seurattiin muutoksia, joita soluviljelmien, seeprakalojen ja hiirten syöpäsoluissa tapahtuu, kun ne lähtevät liikkeelle kasvaimesta. Avainmolekyylit ovat niin kutsuttuja integriinejä.

Normaalisti integriiniproteiinit ovat solun pinnalla ja kiinnittyvät solun ympäristöön ja vuorovaikuttavat sen kanssa. Nämä proteiinit auttavat kasvaimen soluja kiinnittymään toisiinsa ja ympäristöönsä. Tästä on syöpäsoluille hyötyä alkuperäisessä kasvaimessa.

Kun syöpäsolu liikkuu kehossa lähtökasvaimen ulkopuolella, integriinit toimivatkin eri tavalla. Ne eivät liimaa soluja yhteen vaan kommunikoivat solun sisällä tavalla, joka edesauttaa syövän leviämistä.

Integriinejä estäviä lääkkeitä on käytetty syövän hoidossa, mutta melko huonolla menestyksellä. Lääkkeillä on pyritty häiritsemään integriinien soluja toisiinsa liimaavaa toimintoa.

Huonot tulokset johtuvatkin todennäköisesti siitä, että tutkijat eivät ole ymmärtäneet miten integriinit muuttavat toimintaansa, kun syöpäsolu lähtee kasvaimesta.

Tutkijat toivovat, että integriinien eri roolien parempi ymmärtäminen auttaa kehittämään lääkkeitä, jotka pystyvät ehkäisemään sekä alkuperäisen syöpäkasvaimen kasvua että syövän leviämistä etäpesäkkeiksi.