Viinikumi saa hyytelömäisen koostumuksensa liivatteesta, jota tehdään keitetystä siannahasta ja naudanluista. Karkkeja napostellessasi et silti maista, että niissä on eläinperäisiä aineita.

 

 

 
 

Siannahka on tärkeä ainesosa liivatteessa, jota käytetään muun muassa hedelmämakeisissa.

 

 

Nallekarkeissa ja muissa viinikumista valmistetuissa makeisissa voi hyvinkin olla siannahkaa. Hedelmä­makeisissa käytetään usein liivatetta antamaan niille hyytelömäinen rakenne.

Liivate valmistetaan teurasjätteistä, yleensä sian tai naudan nahasta, suolista, luista tai jänteistä.

Liivatteen sijasta voidaan käyttää kasviperäisiä hyytelöimis­aineita, kuten pektiiniä tai arabikumia.

Tiesitkö tämän viinikumista?

● Mitä enemmän viinikumia voi venyttää, sitä enemmän liivatetta siinä on.

● Muslimimaissa myytävä viinikumi sisältää naudan osiin perustuvaa liivatetta.

● Kasvissyöjätkin voivat syödä viinikumia. Joidenkin viinikumien valmistuksessa käytetään tärkkelystä tai agar-agaria, jota saadaan trooppisesta levälajista.

 

Viinikumi sisältää kirvoja

Viinikumiin ei käytetä ainoastaan siannahkaa ja naudanluita.

Myös kirvat ovat viinikumin tärkeä ainesosa, koska niistä saadaan siihen kiiltävä ja suojaava vahamainen kuori.