Pian tiet ovat tulvillaan robottiautoja, joiden ansiosta kuolonkolarien määrä saadaan minimoitua. Joskus onnettomuutta ei kuitenkaan voida välttää – ja silloin robottiauto joutuu tekemään mahdottomia valintoja.

 

 

 
 
Robottiauto joutuu onnettomuustilanteessa pahimmillaan päättämään, kuka saa elää ja kuka menettää henkensä. Tekoäly on tällöin vaikean eettisen kysymyksen edessä.

Ajelele rennosti ruuhkaliikenteessä. Kätesi eivät ole auton ratissa vaan mukavasti niskan takana, sillä autosi ajaa puolestasi.

Äkkiä auton eteen ilmestyy joukko jalankulkijoita, ja on selvää, ettei auto voi ehtiä jarruttamaan ajoissa.

Auto ehtisi tehdä nopean käännöksen jalkakäytävän yli suoraan seinään. Se merkitsisi sinun kuolemaasi, mutta jalankulkijat jäisivät henkiin.
 

Robottiauto ajattelee nopeasti

Muutaman vuoden kuluttua kuljettajattomat autot yleistyvät liikenteessä. Vaikka tekoälyn ohjaamat autot ovatkin turvallisempia kuin elävän ihmisen kuljettamat autot, onnettomuuksia voi aina sattua.

Ihminen ei usein ehdi edes ajatella ennen kuin rytisee. Siksi ihmisiä moititaan vain harvoin siitä, miten he ovat toimivat onnettomuustilanteessa.

Roboteille, joissa on lukuisia antureja ja supernopea prosessori, tilanne on toinen. Siksi tutkijat pohtivat nyt tekoälyn kykyjä ratkoa eettisiä kysymyksiä.

Robottiauto, joka äkkiä päättääkin uhrata omat matkustajansa, ei ehkä mene kovin helposti kaupaksi. Toisaalta voidaan miettiä, onko yhden ihmisen pelastaminen moraalisesti oikeampaa kuin kokonaisen ihmisryhmän hengen säästäminen.

Entä mikä on kohtuullista? Esimerkissä jalankulkijoiden oma toiminta oli syynä onnettomuuteen. Ja mitä tapahtuu, jos vielä joku sivullinen saa surmansa, kun robottiauto tekee nopean väistöliikkeen?