Birdlife Suomen pönttöbongaus tuotti rohkaisevia tuloksia, sillä kaksi edellistä kesää ovat olleet pesijöille hyvin hankalia.

 

 

Pikkuvarpusia oli huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna.

 

Pikkuvarpusia oli huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna.

 

Viime viikonloppuna järjestetyn tapahtuman alustavien tulosten mukaan yli puolet linnunpöntöistä on tänä kesänä asuttuna. Pesijöitä havaittiin nyt 53 prosentissa linnunpöntöistä. Viime vuonna pesistä oli asuttuna 54 ja edellisenä 59 prosenttia.

Kaksi edellistä kesää ovat olleet pesinnöille hyvin hankalia. Tämän vuoksi pieni väheneminen on odotettua: suurta romahdusta pönttölintujen kannoissa ei näytä tapahtuneen.

Pesinnät vaikuttaisivat lämpimän kevään ansiosta olevan tänä vuonna hieman keskimääräistä varhaisempia.

Yleisimmät pöntöissä pesivät linnut olivat BirdLife Suomen mukaan kirjosieppo, talitiainen ja sinitiainen. Kirjosiepon määrät vähenivät jonkin verran viime vuodesta, mutta tiaisten määrät näyttäisivät pysyneen ennallaan.

Vähissä tänä vuonna on sen sijaan käenpiika, jonka runsaus näyttäisi puolittuneen. Myös pikkuvarpusen havaintomäärä putosi nyt noin neljänneksen viime vuodesta.

Alustavat tulokset perustuvat noin 2 200 paikan ja 18 000 pöntön havaintoihin. Pönttöhavaintoja voi ilmoittaa vielä sunnuntaihin 19.6. saakka tapahtuman verkkosivuilla tai postikortilla.