VTT on kehittänyt puhelimeen sovelluksen ja pienen lisälaitteen, joka havaitsee sydämen rytmihäiriöt ja pystyy ehkäisemään aivoinfarkteja ennalta.

Rytmihäiriöt jäävät tiedotteen mukaan usein diagnosoimatta, jos oireita ei ilmene sydänfilmin seurannassa. Mobiililaitteella ekg-rekisteröinnin voi tehdä heti, kun rytmihäiriö tai muu sydänoire ilmenee. Data kulkee automaattisesti pilven kautta hoitohenkilökunnalle sairaalaan.

Beat2Phone-laite mittaa tarkasti käyttäjänsä sykkeen ja sykevälivaihtelun, joiden avulla voidaan paljastaa rytmihäiriöiden lisäksi myös ylikuormittava stressitila. Korkea leposyke ja matala sykevälivariaatio indikoivat stressiä.

Android-puhelimeen soveltuva ohjelmisto ja lisälaite mittaavat ekg-signaalin erittäin suurella resoluutiolla, havaitsevat signaalista yksittäisen sydämenlyönnin ja mittaavat peräkkäisten lyöntien väliset intervallit. Laitteessa on myös asento- ja aktiivisuusanturi. Beat2Phone-laite pysyy kehoa vasten joustavan sykevyön ansiosta.

Mobiililaite on ollut koekäytössä Turun yliopistollisen keskussairaalan Tyksin sydänpotilailla ja sydänongelmista kärsivillä huippu-urheilijoilla. Huippu- ja aktiiviurheilijoilla ekg:n muutokset voivat indikoida muun muassa sydänlihastulehdusta.

Koekäyttäjiä tutkimuksessa on ollut toistaiseksi noin 30, joista osa on käyttänyt laitetta myös öisin. Koehenkilöiksi on otettu henkilöitä, jotka ovat valittaneet sydänoireista, mutta joilla ei aiempien tutkimusten aikana ole ollut oireita.

Laitteen avulla löydettiin eteisvärinää, rytmihäiriöitä ja sydämen johtumishäiriö. Nämä henkilöt ovat päässeet tarkempiin tutkimuksiin näytettyään Beat2Phonellä rekisteröityjä sydänfilmejään lääkärille. Tutkimus jatkuu edelleen.

Beat2Phonella ei ole vielä lääkintälaitehyväksyntää. Kuluttajien ulottuville laitteen arvioidaan tulevan puolen vuoden kuluttua.

Laitteen potentiaalisten käyttäjien määrä kasvaa ikääntyvien ihmisten osuuden kasvaessa. Noin viisi prosenttia väestöstä kärsii sydämen rytmihäiriöistä. Rytmihäiriöitä esiintyy noin 12 prosentilla yli 60-vuotiaista. Myös aktiivisesti kestävyysliikuntaa harrastavien määrä on jatkuvasti nousussa.