Hyönteisrobottien suku sai uuden jäsenen: uusi robotti käyttää hyväkseen veden pintajännitystä ja pystyy hyppimään upottavalla alustalla.

 

 
Robotti hyppää kiertämällä jalkaansa ensin yhteen suuntaan, jotta se saa ponnautettua itsensä ilmaan jalan takaisinkiertymisessä vapautuvalla energialla.

68 milligramman hyppivä robotti

Robottihyönteisten suku on taas kasvanut. Uusi tulokas on kolmen kärpäsen painoinen eli 68 milligrammaa painava vetten päällä kävelijä, joka pystyy ponkaisemaan vedenpinnalta 14 sentin korkeuteen.

Robotti käyttää hyväksi veden pintajännitystä

Keksinnössä hyödynnetään pintajännitystä. Ennen kuin robotti hyppää, se ikään kuin käpristyy vetämällä raajansa alleen pyrkien säilyttämään kosketuksen veteen niin kauan kuin mahdollista. Tästä asennosta robotti ponnahtaa ilmaan vain hiukan pienemmällä voimalla kuin pintajännitystä ylläpitävät voimat.

Kehitystyössä yhdysvaltalaiskorealainen tutkijaryhmä on ottanut mallia luonnosta. Robotin esikuvana ovat luteisiin kuuluvat vesimittarit, jotka voivat kulkea veden päällä.

Toistaiseksi ainoastaan yhden kerran pomppaamaan pystyvälle robotille kaavaillaan muun muassa erilaisia valvonta- ja pelastustehtäviä.

Tulevaisuus on mikrorobottien

Pienet robotit eivät vain pysty liikkumaan veden pinnalla vaan niitä voidaan käyttää myös mikroleikkauksiin elimistön sisällä.