Uppsalan yliopistossa on tehty radiohiiliajoitus Janakkalan Hangastenmäeltä löydetystä palaneesta luusta. Tulokset varmistavat sen, että ihmiset toimivat alueella jo 1200-luvun jälkipuoliskolla. Turun yliopiston arkeologit ovat tutkineet Hangastenmäkeä innolla sen jälkeen, kun Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät löysivät viitteitä ennen tuntemattomasta linnavuoresta kolmisen vuotta sitten.

Palanut nisäkkään luunpala

 

Ruotsalaisten radiohiilitutkimus paljasti palaneen luun olevan nisäkäs 1200-luvun loppupuolelta.

 

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöiden harrastajat löysivät vuonna 2013 Janakkalan Hangastenmäestä muun muassa keihään- ja nuolenkärkiä. Seuraavana vuonna mäki todettiin muinaisjäännökseksi ja linnavuoreksi. Viime syksynä paikalla kävivät tekemässä kaivauksiaan Turun yliopiston arkeologit.

Viime syksyn mittausten ja kaivausten perusteella arkeologit päätyivät siihen, että Hangastenmäki oli keskiajan sotalinna.

Nyt arkeologit ovat saaneet odotetun kirjeen Uppsalan yliopistosta. Kirje pitää sisällään radiohiiliajoituksen Hangastenmäeltä löydetystä palaneesta luusta. Turun arkeologit kertovat kirjeestä ja tutkimuksen tuloksista Janakkalan Hangastenmäen kaivausten Facebook-sivuilla.

Se ajoittaa luun Birger Jaarlin Hämeen ristiretken jälkeiseen aikaan

Luunkappale on kuulunut jollekin suurelle nisäkkäälle – lehmälle, hevoselle tai hirvelle. Tiiviis putkiluu on aikanaan palanut tai poltettu. Tutkimuksen mukaan lähes 70 prosentin varmuudella löytynyt luunkappale on kuulunut nisäkkäälle, joka on elänyt vuosien 1248 ja 1279 välillä.

Tutkijat pitävät aikatasoa mielenkiintoisena, sillä se ajoittaa luun Birger Jaarlin Hämeen ristiretken jälkeiseen aikaan. Turun tutkijoiden mukaan tutkimustulos varmistaa sen, että ihmisten toiminta Hangastenmäellä on alkanut jo 1200-luvun jälkipuolella. Löytynyttä luunpalaa voidaan tulkita myös todisteena liharuokien syömisestä Hangastenmäen sotilasleirissä tai linnakkeessa.