Ruttoon kuolleiden luurankoja

Tutkijat ovat pitkään selvitelleet, miten rutto levisi vuosisatojen ajan.

ArsTechnica uutisoi, että vuosikymmenten mysteeri on ehkä vihdoin ratkennut. Kun aiemmin epäiltiin, että ruttokantoja olisi useita, vastikään Cell Host & Microbessa julkaistu artikkeli väittää, että tosiasiassa syypää olisi yksi ainoa bakteerikanta.

Aineistona käytettiin 178 ruttoon kuolleen hampaista kerättyjä dna-tietoja Espanjasta, Saksasta ja Venäjältä. Kaikki näytteet ovat 1300- ja 1400-luvuilta.

Kaikilta alueilta löytyi Yersinia pestis -nimistä ruttobakteeria. Kun jokaisen alueen bakteerin genomi oli sekvensoitu, se sovitettiin bakteerisukuun, josta löytyy valmiiksi 148 sekvensoitua genomia.

Kirjoittajien mukaan tulokset ovat selviä. Ne osoittavat, että niin mustan surman kuin Kiinan ja Euroopan myöhempien roihahdusten taustalla on yksi ja sama kanta. Bakteereissa tapahtuneet muutokset liittyvät eri alueisiin ja osoittavat, mistä tauti on kulloinkin tullut. Venäjän kannan ja Kiinan 1800-luvun kannan väliltä löytyi vihdoin yhteys.

Kirjoittajien mielestä tutkimus näyttää, miten rutto on kulkeutunut itään ja osoittaa selvästi yhteen ainoaan mikrobikantaan.