Sääennusteet lupaavat Lappiin mainiota juhannuskeliä – myös sääskille. Lämmin pilvipouta ja välillä pieni veden ropsahdus on inisijöiden suosikki-ilma. Ja kun sääskiä on paikoitellen todella paljon, kannattaa juhannusjuhliin varata useamman laista sääskimyrkkyä ja karkotetta.

Video: Sääski iholla
 

Juhannussää on sääskien unelma. Kannattaa varautua.


Juhannusviikon yhden vuorokauden ennätyssaalis hyttysansalla: noin 10 000 sääskeä

 

Juhannusviikon yhden vuorokauden ennätyssaalis hyttysansalla: noin 10 000 sääskeä.

 

Sääskiä on nyt paljon. Eikä tarvitse mennä edes jängälle tai pusikkoon kokeilemaan, sen tuntee nahoissaan ihan kaupunkipihassakin. Tosin hyönteistutkijan arvio on maltillinen.

– Koko Suomessa sääskiä on nyt normaalisti ja paikoitellen normaalia enemmän. Jos on hyvinkin pienellä alueella ollut 2-3 viikkoa kosteita painanteita niin että sääsken toukat ovat pysyneet veden alla, niin siellä on sääskiä enemmän, Kainuun Ely-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinonen sanoo.

Viikon saalis 30 000 sääskeä

Sääskien määrää voi mitata monellakin keinolla ja kaikki yhtä suuntaa antavia. Kun menee pusikkoon ja jos siellä pystyy seisomaan, silloin sääskiä on vähän ja jos sieltä pitää pinkaista avomaastoon sääskiä on paljon.

Yksi mittari on sääskiä keräävä nestekaasulla toimiva laite. Niiden suosio on kasvanut muutamassa vuodessa eikä ihme. Todistettavasti yhdessä viikossa tuollainen laite on kaupunkipihassa kerännyt sääskiä sisuksiinsa 60 grammaa. Kun yhden sääsken paino on noin 2 milligrammaa, sääskiä on jäänyt satimeen hyvinkin 30 000 kappaletta. Eli sääskiä täytyy olla paljon.

Tehokkaita sääskien vähentäjiä ovat linnut. Yötä päivää ne kantavat väsymättä poikasilleen ravitsevaa ja helposti sulavaa hyönteisproteiinia.

– Yksi kirjosieppopariskunta saalistaa kesän aikana hyönteisiä toistakymmentä kiloa, Kainuun Ely-keskuksen hyönteistutkija  Reima Leinonen kertoo.