Saimaan kalastusrajoituksista näyttää tänä vuonna olleen apua norpalle. Uuden asetuksen myötä kalastusrajoitusalue kattaa noin puolet Saimaasta.

norppa%20saimaannorppa%20Saimaa.jpg

 

Saimaannorpat ovat toistaiseksi säästyneet kalanpyydyskuolemilta tänä vuonna. Tänä vuonna tietoon on tullut 15 kuollutta saimaannorppaa, joista 6 oli pesään kuolleita kuutteja. Yhdenkään näistä ei tiedetä hukkuneen verkkoon tai katiskaan.

– Tämä vuosi on mennyt hyvin. Muutamia luvattomia verkkoja on löytynyt. Verkot kalastusrajoitusalueella johtuvat yleensä tietämättömyydestä, kertoo ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta.

Tänä vuonna rajoitusalue on aiempaa laajempi. Se kattaa uuden asetuksen myötä jo noin puolet Saimaasta. Saimaannorpan kanta on tällä hetkellä 320 yksilöä.

Norpalle vaarallisten pyydysten käyttö on kielletty Saimaalla kevätaikaan 15.4.–30.6. Niissä osissa Saimaata, joissa norppaa suojelevia kalastusrajoituksia on ollut kauemmin, havaitaan harvemmin luvattomia verkkoja tai vääränlaisia katiskoita.

– Ympäri vuoden katiskoissa pitää olla nielurajoitin. Varsinkin uusilla kalastusrajoitusalueilla Joensuun, Rääkkylän ja Savonrannan seuduilla löytyy vielä katiskoita, joissa nielurajoitinta ei aina löydy. Myös katiskoiden merkitsemisessä on puutteita, sanoo suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksesta.