Tutkijat ovat nyt askeleen lähempänä vastausta siihen, miten elämä Maassa on syntynyt. Esan Rosetta-luotain nimittäin havaitsi elämän ainesosasia 67P/Tšurjumovin–Gerasimenkon komeetalta.

 

Komeetan ohuessa kaasukehässä suoritettujen uusien mittausten tulokset saivat tutkijat hieraisemaan silmiään.

Yksi tieteen suurista arvoituksista on se, mistä Maan elämän on saanut alkunsa. Nyt sen ratkaisu voi olla lähellä.

Rosetta-luotain on tehnyt 67P/Tšurjumovin–Gerasimenkon komeetan ohuessa kaasukehässä uskomattoman löydön.

Luotaimen spektrometri on löytänyt komeetalta elämän rakennuspalikoita. Komeetalla ei kuitenkaan voisi syntyä tunnettuja elämän muotoja, sillä siellä ei ole lämpöä eikä vettä.
 

Elämän rakennuspalikoita avaruudessa

Rosetta-luotain on tutkinut komeetta elokuusta 2014 lähtien. Vaikka sen Philae-laskeutuja jo nukahtikin, Rosetta lähettää yhä mittaustuloksia Maahan.

 

images animated GIF
 

Kylpyankkaa muistuttavaa komeettaa tutkitaan yhä.

 

Hämmästyttävä löytö havaittiin, kun Rosettan lähettämiä tietoja analysoitiin.

Luotain on havainnut komeetan ohuessa kaasukehässä fosforia ja glysiiniä, joka on yksinkertaisin aminohappo. Aineita on dna:ssa, proteiineissa ja solukalvoissa.
 

Elämä tuli Maahan komeetoilta

Glysiini-aminohappoa on kaikissa proteiineissa. Aminohappoja taas esiintyy kaasuna vain yli 150 asteen lämpötilassa, joten niitä on vaikeaa havaita komeettojen kaasukehässä.

Glysiiniä on löydetty komeetalta aiemminkin, mutta silloin ei voitu sulkea pois sitä mahdollisuutta, että mittaukset olivat saastuneet Maasta peräisin olevista aineista. Tällä kertaa tulos on yksiselitteinen.

Löytö tukee teoriaa siitä, että elämä saapui Maahan komeettojen mukana. Komeetat toivat rakennuspalikat, ja Maassa sattui olemaan juuri oikeanlaiset olosuhteet elämän synnylle.