Jeff Bezosin perustama Blue Origin, samoin kuin miljardöörivisionääri Elon Muskin luotsaama SpaceX, yrittävät molemmat edistää avaruusmatkailun kustannustehokkuutta uudelleenkäytettävillä raketeilla. Blue Origin onnistui siinä missä SpaceX ei.

Sunnuntaina Blue Origin onnistui laskeutumaan samalla New Shepard -raketilla neljättä kertaa peräkkäin.

Miehittämättömän lennon tarkoitus oli simuloida epäonnistunutta laskua. Tällä Blue Origin halusi tarkastella miten miehistökapseli kestää ja käyttäytyy, kun yksi laskeutumisvarjoista ei avaudukaan.

 
 

Kantoraketti New Shepard vei testikapselin matalalle kiertoradalle, jonka jälkeen se itse palasi turvallisesti ja virheettömästi lähtöalustalleen Teksasissa.

Miehistökapseli puolestaan putosi odotetun virheellisesti kohti maankamaraa, eli suunnitelmien mukaisesti vain kaksi sen kolmesta laskuvarjosta avautui. Muutamia sekunteja ennen osumistaan maahan sen pohjassa olevat jarrutusraketit laukesivat, hidastaen kapselin vauhtia vain muutamaan kilometriin tunnissa. Kapseli laskeutui pehmeästi alas.

Onnistuneen matkansa ansiosta Blue Origin on isoa askelta lähempänä turistien viemistä avaruuteen. Techcrunch kertoo, että Bezos aikoo viedä ensimmäiset matkalaiset kiertoradalle jo alkuvuodesta 2018.