Tummaihoiset ihmiset näyttävät usein nuoremmilta kuin vaaleaihoiset. Se johtuu ihon melaniinipigmentistä, jota tummilla on enemmän kuin vaaleilla.

 

 

 
 
Iäkäs valkoihoinen nainen näyttää useimmiten vanhemmalta kuin samanikäinen musta mies, koska valkoisen naisen iho kestää huonommin auringonvaloa.

 

 

 

Tummaan ihoon todellakin tulee ryppyjä vähemmän kuin vaaleaan.

Tummalla iholla on muitakin myönteisiä ominaisuuksia: afrikkalaistaustaisten ruskea iho muun muassa suojaa Auringon ultraviolettisäteilyltä yhtä hyvin kuin aurinkovoide, jonka suojakerroin on 13.

Eurooppalaisten vaalean ihon laskennallinen suojakerroin on kolme.
 

Tumma iho altistuu vähemmän ihosyövälle

Tummaihoisilla on myös pienempi riski sairastua ihomelanoomaan, jonka yleisin aiheuttaja on ihon palaminen auringonvalossa.

Heidän turvanaan on nimenomaan tumma melaniinipigmentti, joka suojaa ihosoluja ultraviolettisäteiltä.

Tummaihoistenkin pitää suojautua

Ihon palaminen: Tummaihoisetkin tarvitsevat aurinkovoidetta. Ihon melaniinin ansiosta heille tosin riittää alhainen suojakerroin.

Rypyt: Auringonsäteily vahingoittaa ihosoluja ja sidekudoksia. Sen seurauksena ihoon syntyy ryppyjä ja uurteita. Vaalea iho on tummaa alttiimpi ryppyyntymään.

Iho ja geenit ratkaisevat ikääntymisesi

Ihonvärisi ei ole ainoa seikka, joka ratkaisee, milloin ensimmäiset rypyt ilmestyvät. Myös geeneilläsi on merkittävä osuus ikääntymiseesi. Lue lisää artikkelista: