Ålandsbanken lanseeraa uudentyyppisen biologisesti hajoavan Itämerikortti-maksukortin. Kortti näyttää asiakkaille, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä heidän ostoksensa keskimäärin aiheuttavat. Samalla Ålandsbanken antaa mahdollisuuden lahjoittaa kulutustaan vastaavan summan erilaisiin ympäristöhankkeisiin.

Itämerikorttia käyttävät asiakkaat saavat arvion kulutuksensa ympäristövaikutuksista Internetkonttoriin tai Mobiilipankkiin. Kun laskun maksamisen aika koittaa, voivat asiakkaat samalla halutessaan tehdä lahjoituksen vaikuttaviin ympäristöhankkeisiin. Havainnollistamalla, miten kuluttajana vaikutamme ympäristöön, Ålandsbanken toivoo helpottavansa tietoisten valintojen tekemistä arjessa.

Ympäristölaskelma ja kortti perustuvat Ålandsbankenin kehittämään Åland Indexiin. Indeksi toimii niin, että MasterCardilta saatava jälleenmyyjän kategoriakoodi yhdistetään kyseisen toimialan ympäristökuormituksesta kertoviin tietoihin. Tällä tavalla voidaan laskea suuntaa-antava arvio jokaisen yksittäisen ostoksen hiilidioksidipäästöistä ja kannustaa tekemään ympäristön kannalta hyviä valintoja. KPMG on toiminut Ålandsbankenin asiantuntijana metodologian ja laskelmien osalta.

Ålandsbanken vaihtaa käytössä olevat korttinsa uusiin Itämerikortteihin Suomessa ja Ahvenanmaalla vähitellen kesän aikana. Pian kortit ovat saatavilla myös Ruotsissa. Tämän vuoden aikana kortti yhdistetään automaattisesti myös Åland Indexiin. Asiakkaat, jotka jo nyt haluavat kokeilla Åland Indexiä tai tilata Itämerikortin, voivat tehdä sen pankin verkkosivuilla.