Foucault'n heiluri on saanut monet epäuskoiset vakuuttuneiksi siitä, että maapallo todella pyörii. Suomessa ensimmäinen heiluri otettiin opetuskäyttöön 30 vuotta sitten.

Foucault -heiluri

 

 

Ihmisten ei ole aina ollut helppo uskoa, että maapallo pyörii akselinsa ympäri. 1800-luvulla ranskalainen fyysikko León Foucault keksi keinon, jonka avulla pyörimisliikkeen pystyi todistamaan. Näin Foucault'n heiluri näki päivänvalon.

Hyvin pitkävartinen Foucault'n heiluri kiinnitetään roikkumaan vapaasti korkeasta kohteesta. Heiluri myötäilee maapallon pyörimisen aiheuttamaa liikettä. Liikkeen perusteella pystyy tekemään myös päätelmiä. Heilurin avulla voi määritellä ainakin leveysasteen.

Heiluri rakennettiin vesitornin kylkeen

Suomessa ensimmäinen Foucault'n heiluri otettiin käyttöön vasta yli sata vuotta sen keksimisen jälkeen. Se löysi paikkansa Eurajoelta.

– Eurajoelle rakennettiin 1980-luvulla vesitorni. Heti sen valmistuttua matematiikan ja fysiikan lehtori Jukka Mattila aloitti 40-metrisen heilurin suunnittelemisen. Hän sai sen rakennettua vesitornin kylkeen nopeasti yhdessä oppilaiden ja yritysten kanssa, kertoo Eurajoen kulttuurisihteeri Pirjo Jaakkola.

Foucault'n heiluri täyttää Eurajoella nyt 30 vuotta. Se on palvellut vuosien varrella useita koululuokkia. Myös turistit käyvät ihailemassa sen liikkeitä.

– Onhan se hienoa, että Eurajoella näkee, miten maapallo pyörii. Epäuskoisia ei taida kovin montaa enää löytyä. Aikoinaan niitä oli paljonkin. Foucaultilla oli aika lailla enemmän tehtävää kuin meillä.