Taiteilijan näkemys Abell 2597 -joukon keskusgalaksia syöttävästä kylmän kaasun sateesta.
 

Kaukaisessa galaksijoukossa on havaittu kosmisen mittakaavan avaruussää-ilmiö. Kyse on galaksien välillä olevan kuuman kaasun tiivistymisestä kylmiksi pilviksi, jotka satavat joukon keskellä olevan galaksin mustaan aukkoon.

"Tämä on yksi ensimmäisiä kiistattomia todeisteita supermassiivista mustaa aukkoa syöttävästä kaoottisesta, kylmästä sateesta", sanoo Grant Tremblay Yalen yliopistosta.

Astronomit ovat perinteisesti ajatelleet, että suurimpien galaksien supermassiiviset mustat aukot imevät tasaisesti galaksin oman halon kuumaa kaasua. Viime vuosina on kuitenkin vahvistunut ajatus, että mustat aukot saattaisivat nielaista myös galaksienvälisessä avaruudessa jäähtyneen kaasun kokkareita.

Ilmiöstä saatiin nyt todisteita havaitsemalla Atacaman ALMA-teleskoopilla Abell 2597 -galaksijoukkoa. Se koostuu 50 galaksista. Supermassiivinen musta aukko sijaitsee joukon keskellä olevassa galaksissa.

ALMA löysi kolme keskusgalaksiin matkalla olevaa kaasupilveä. Ne sijaitsevat noin 300 valovuoden päässä mustasta aukosta, mikä astronomisessa mittakaavassa tarkoittaa, että ne ovat miltei aukon kidassa.

Pilviä ei tosin havaittu suoraan, vaan ne paikannettiin niiden heittämän varjon perusteella. Tutkijat epäilevät, että pilvet ovat vain jäävuoren huippu – galaksiin on luultavasti matkalla tuhansia tällaisia kylmiä pilviä, joita emme pysty näkemään.

Nykyisen teorian mukaan ilmiön pitäisi olla varsin tavallinen. Fyysikot suunnittelevat suuntaavansa ALMAn muihin galakseihin asian selvittämiseksi.