telkkapoikue-610x406.jpg
 
 

Luontokuvaaja Heikki Kainulainen oli aitiopaikalla Muonion Kuitunivassa kun telkkäemo lipui ohi 32 poikasta vanavedessään 27.6.2016.

Isosta poikasmäärästä syntyi BirdLifen Lintuverkossa keskustelu. Miten monta pesyettä tässä lienee yhdistynyt?

“Yksi emo tuskin pystyy noin monta munaa hautomaan, joten kyseessä lienee kolmen tai neljän pesyeen yhteensulautuminen”, ornitologi Erkki Tietäväinen arvelee.

“Miten lienee”, Helsingin Viikin luontovalvoja Eero Haapanen pohtii. “Koskelot omivat vieraita poikasia, mutta telkälle se ei ole ominaista. Sen sijaan telkkänaaraat karkottavat vieraat poikaset julman näköisesti, jos poikueet sekoittuvat.”

Haapasen mukaan telkkä pystyykin hautomaan ylisuurta munamäärää, vaikka usein yli 15 munaa sisältävät pesät hylätään.

“Esimerkiksi tänä keväänä Vanhankaupunginlahden Kuusiluodossa telkkä hautoi 24 munaa, joista ainakin 11 poikasta selvisi.”

Valtavan munamäärän taustalla on loispesintä, jolloin samaan pesään on muninut useampi naaras.

Oli miten oli, Kainulaisen mukaan suurperhe on edelleen koossa.

“Jäänee arvoitukseksi, miten poikue muodostui näin suureksi”, hän kirjoittaa. “Tämä emolintu on kyllä erityisen huolehtivainen. Jos toinen emolintu poikasineen tai ilman saapuu lähimaillekaan, emolintu karkottaa ne armotta pois. Ensin pitkä sukellus vieraan lähelle ja sitten kimppuun. En tiedä pöllyääkö siinä höyhenet, mutta vesi ainakin roiskuu.”