Moni voi yllättyä tiedosta, että tinttien höyhenten keltainen väri tulee niiden ravinnosta. Tai siitä että tiaisnaaras voi varastoida siittiöitä useammalta eri koiraalta eli poikasilla voi olla eri isät.

 

 

Sinitiaisnaarasta viehätää urosten ultraviolettina hehkuva päälaki.
 
 
 

FAKTAT

Suomessa on tavattu kahdeksan tiaislajia: tali- ja sinitiainen, kuusi- ja töyhtötiainen, hömö- ja lapintiainen sekä viita- ja valkopäätiainen.

Pyrstötiainen ei kuulu varsinaisiin tiaisiin vaan muodostaa oman heimonsa.

Tiainen pesii puunkoloissa, mutta myös puun juuren alla tai jopa vanhassa rotankolossa.

Linnunpönttö kelpaa tiaiselle, mutta pesä on löytynyt myös postilaatikosta ja bensakanisterista.

Tiaiset syövät hyönteisiä, toukkia ja siemeniä.

Talitiainen painaa 15-23 grammaa.

Se on pääosin paikkalintu, mutta osa kannasta muuttaa tai vaeltaa.

Talitiainen pesii koko maassa, mutta on Lapissa paikoittainen.

Talitiainen munii 6-12 munaa.

Sinitiainen painaa vain 10-13 grammaa.

Se on Suomessa osittaismuuttaja, ja voi muuttaa meren yli syys-lokakuussa ja palata huhtikuussa.

Sinitiainen munii 6-14 munaa.

Se pesii lehti- ja sekametsissä Etelä-Suomesta Etelä-Lappiin asti.

Laji on 1800-luvun tulokas. Ensimmäinen pesälöytö tehtiin Helsingistä vuonna 1859.

Yllättävä tieto voi monella olla myös se, että tintit kokevat joka kevät murrosiän. Tiaisten elämästä ei tiedetä läheskään kaikkea siitä huolimatta, että ne ovat hyvin tutut lajit.

Sini- ja talitiaisia on Suomessa niin paljon, että ne olivat jälleen kerran Pihapongauksen kaksi yleisintä lajia. Pihapongaus järjestetään vuosittain tammikuun viimeisenä viikonloppuna.

Viime kerralla talitinttejä havaittiin reilut 95 000 yksilöä ja sinitiaisia noin 48 500. Kolmanneksi listalle kipusivat harakat, joita havaittiin noin 21 600 yksilöä.

Sokeakin "näkee"

Vaikka tintit ovat tavallisia lähes kautta maan, niiden elintapoja ei tunneta tarkkaan. Pienten sirkuttajien elämässä on paljon yllätyksiä, joista norjalainen tietokirjailija ja lintuharrastaja Andreas Tjernshaugen paljastaa melkoisen osan uutuuskirjassaan (Atena).

Kevään lisääntyvällä valolla on järisyttävä vaikutus tiaisiin, ja linnuilla alkaa todellinen hormonimyrsky. Se kasvattaa niiden sukuelimet, jotka kutistuivat lisääntymisajan ulkopuolella "turhina".

Kevään murrosiässä lintujen muna ja siittiösolut alkavat kypsyä, mutta ei siinä kaikki. Koiraan aivoissa suurentuva ne alueet, jotka säätelevät laulamista.

Valon tärkeydestä lintujen elämälle kertoo myös se, että niiden aivoissa on valoherkkiä soluja, jotka rekisteröivät vähänkin valon. Tämän ominaisuuden vuoksi jopa sokea lintu innostuu keväästä.

Monta isukkia

Lintumaailmassa naaras valitsee puolison, ja siksi tiaiskoiraan on näytettävä hyvältä, elinvoimaiselta ja kyvykkäältä. Talitiaisen rinta on keltainen ja sitä halkoo tumma viiva. Mitä leveämpi tämä kravatti koiraalla on, sitä suositumpi se on.

Keltainen väri tulee linnun ravinnosta. Tintit herkuttelevat toukilla, joiden syömien puiden lehtien klorofylli tuo keltaisen sävyn höyheniin. Mitä keltaisempi koiras, sitä parempi toukkien pyydystäjä ja puoliso se on, päättelee naaras.

Rinnan tumman viivan vahvuus erottaa naarastalitiaisen helposti koiraasta. Sen sijaan sinitiaiset näyttävät ihmissilmään samannäköisiltä, mutta se on harhaa. Linnut näkevät ultraviolettivaloa, ja niiden höyhenissä onkin useita ultravioletteja värisävyjä. Koiraan valtti on erityisen komeasti ultraviolettina hehkuva päälaki.

Ihmiset romantisoivat linnut usein pariuskollisiksi. Ei pidä paikkaansa. Noin joka kolmannessa tiaisen pesässä on munia, jotka eivät ole sen koiraan hedelmöittämiä, joka ruokkii naarasta ja lopulta pesuetta.

Naaras kykenee varastoimaan spermaa onteloon, josta siittiösolut vapautuvat muutaman päivän aikana. Näin naaras varmistaa hedelmöittymisen, jos oma puoliso ei pystykään hedelmöittämään sitä. Etenkin sinitiaisnaaras etsii itselleen useita uroksia.

 

Tiainen kuljettaa pesään noin 10 000 toukkaa - yksi kerrallaan.