Tornionjokeen on noussut jälleen tänä kesänä erittäin hyvin lohta. Luonnonvarakeskuksen mukaan ennätysvuoden 2014 nousumäärät voivat ylittyä. Valjastamaton joki tuottaa jo joka kolmannen Itämeren lohen onnistuneiden kalastusrajoitusten ansiosta.

Lohensoutajat Tornionjoella 27.6.2016

 

Lohensoutajat Tornionjoella 27.6.2016

 

Honkasuvanto, Tornionjoki. Kymmenkunta lohensoutuvenettä laskee suvantoa myötävirtaan, sahaillen Ruotsin rannasta Suomen rantaan. Veneistä sojottaa useita lohivapoja. Useimpien siimojen päässä on muutaman sentin pituinen vaappu.

On maanantai, kesäkuun 27. päivän ilta. Vuorokauden kestävä viikkorauhoitus on päättynyt pari tuntia aiemmin. Lohi ja kalastajat ovat saaneet levätä. Sateen nostama tulva on laskussa, pyytäjien mieli on toiveikas.

Yle Lapin uutiset ovat seuraamassa lohenpyyntiä. Kuvaajamme Uula Kuvaja on päässyt kameroineen Tampereella asuvan Mikko Särkiojan järeään jokiveneeseen ikuistamaan lohensoutua. Mikon soutukaverina on kolarilainen Matias Rundgren, läheisen Jouttensuvannon Loman väkeä. 

Kala kiinni!

Mikko on käynyt täällä lohestamassa jo yli kymmenenä kesänä. Kalaa on myös tullut. Tämän kesän reissu on kestänyt viikon, mutta saaliina on toistaiseksi ollut muutamia tärppejä ja yksi karkuun päässyt suurlohi.   

Puolentoista tunnin soudun jälkeen lohirullan räikkäjarru pärähtää. Matiaksen pitelemään vapaan on tarttunut kala. Muut vieheet kelataan ripeästi pois joesta pois tieltä. Lohi väsytetään kelan, vavan ja veneen liikkeiden avulla.

Aika nopeasti, alle parissa kymmenessä minuutissa se väsähtää. Mikko nostaa lohen haavilla veneeseen ja kopsauttaa sen tappopalikalla hengiltä. Lohen suussa on punertavan ja mustan värinen vaappu. Havaintojemme mukaan muut venekunnat eivät saman puolentoista tunnin sisään saaneet Honkasuvannosta kalaa.

 

Viiden ja puolen kilon lohi Tornionjoen Honkasuvannosta 27.6.2016

 

Viiden ja puolen kilon lohi Tornionjoen Honkasuvannosta 27.6.2016

 

Hopeankirkas ja pyöreänpullea saalis painaa rannan punnituksessa 5,6 kiloa. Kalaa ihailemaan Jouttensuvannon Loman perkauspaikalle kokoontunut väki toteaa saaliin olevan ihanteellinen ruokakala kooltaan.

Tornionjoki on Itämeren lohen kohtu ja kehto

Vapaana virtaava Tornion-Muonionjoki Suomen ja Ruotsin rajalla kuuluu nykyään Pohjoismaiden parhaisiin lohijokiin. Se on Itämeren ja Pohjanlahden kalastusrajoitusten ansiota. Sääntelyn merkitys näkyy myös Simojoella, jonne on tänä kesänä noussut ennätysmäärä lohia nykyisen laskentasysteemin aikana.

 

Pieniä lohensoutuveneitä Tornionjoen Jouttensuvannon vaiheilla 27.6.2016

 

Pieniä lohensoutuveneitä Tornionjoen Jouttensuvannon vaiheilla 27.6.2016.

 

Kolme vuosikymmentä sitten Tornionjoen vesistön lohi oli henkitoreissaan. Itämeren tehopyynti ei säästänyt vaelluskaloja jokeen lisääntymään. Sopivan säätelyn seurauksena Tornionjoen poikastuotanto on noussut. Luonnonvarakeskuksen Luken mukaan kolmannes Itämeren 1-1,5 miljoonasta on syntynyt Tornionjoessa. 

Myös kalastajien määrä kasvaa ja matkailuyrityksille piisaa asiakkaita. Jouttensuvannon Loman yrittäjä Mika Rundgren kehuu mökkivarauksia olevan jo monta vuotta eteenpäin.

Aamulla kymmeneltä lomakylän kioskin seinän ilmoitustaululla on kirjattuna saaduksi viisi lohta edellisiltana alkaneesta pyynnistä lähtien. Kalojen painot vaihtelevat 8,5 kilon ja 5 kilon välillä. 

Lohien joukkokuolemaa tutkitaan Suomen ja Ruotsin yhteisvoimin

Kalastajien riemua ovat parina viime kesänä varjostaneet lohien joukkokuolemat Tornionjoella.  Luonnonvarakeskuksen Luken tutkijan Ville Vähän mukaan tänä kesänä tietoon on tullut parikymmentä vioittunutta, sairasta tai kuollutta lohta.

Suomen ja Ruotsin viranomaiset selvittävät kuolemien syitä yhteisvoimin. Kalastajia pyydetään ilmoittamaan pienetkin epäilykset lohien vaurioista, taudeista ja kuolemista.   Ilmoitukset voi tehdä netissä osoitteessa:  https://rapporterafisk.sva.se/.

Havainnoista voi myös soittaa lähimmälle Luonnonvarakeskuksen, Eviran,  Ely-keskuksen tai vaikkapa  Metsähallituksen toimipisteelle.