Hurja tutkimus ilmastonmuutoksesta

 

Tulevaisuuden kesät ovat säännöllisesti lämpimämpiä kuin nykyisen mittaushistorian lämpimimmät kesät, kertoo yhdysvaltalaisen NCAR:n tuore tutkimus

.

Muun muassa kuivuus on yksi vitsauksista, joita kuumuusennätyksiä rikkovat kesät tuovat tullessaan.
 
 
Muun muassa kuivuus on yksi vitsauksista, joita kuumuusennätyksiä rikkovat kesät tuovat tullessaan.

Tutkimuksessa ennustettiin vuosien 2061-2080 kesien lämpötiloja.

Tutkimuksen mukaan todennäköisyys sille, että mistä tahansa kesästä 2061-2080 tulee mittaushistorian lämpimin, on 80 prosenttia maailman maa-alueilla. Etelämanner ei ollut tutkimuksessa mukana.

Mikäli kasvihuonekaasut vähenevät, todennäköisyys putoaa "vain" 41:een prosenttiin.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun kesän ennätyslämpötilojen riskiä verrataan kasvihuonekaasupäästöihin näin kattavasti, NCAR:n tutkija Clara Deser sanoo tutkimuksen tiedotteessa.

Pohjoismaissa eri asia

20 vuoden tutkimustulokset osoittivat, että laajoilla alueilla Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Keski-Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa on suurempi kuin 90 prosentin todennäköisyys sille, että mikä tahansa kesä olisi lämpimämpi kuin yksikään mittaushistorian kesistä.

Käytännössä siis jokainen kesä voi olla lämpimin kuin tähän saakka.

Pohjoismaisittain tutkimuksen kiinnostavinta antia on se, että "vain" alle 50 prosentin todennäköisyydellä kesistä on tulossa lämpimämpiä kuin koskaan ennen.

Tutkimuksen mukaan tällaisilla alueilla eli esimerkiksi Alaskassa, Yhdysvaltain keskiosissa, Skandinaviassa, Siperiassa ja Manner-Australiassa kesät ovat luonnostaan arvaamattomia. Tämän vuoksi ilmastonmuutoksen arviointi on vaikeampaa.

Toimia estämiseksi

Tutkimusta johtanut tutkija Flavio Lehnerin muistutti NCAR:n tiedotteessa, että epätavallisen kuuma kesä vaikeuttaa monella eri tavalla yhteiskunnan toimintaa.

- Ne voivat lisätä terveysriskejä, mutta ne voivat myös vahingoittaa viljelykasveja ja lisätä kuivuutta. Kesällä nousevat lämpötilat antavat todellisen testin mukautumisellemme, tutkimuksen tehneessä National Center for Atmospheric Research -teknologiakeskuksessa työskentelevä Lehner sanoo.

Ilmastonmuutos on ollut tapetilla laajasti viime vuosina. Esimerkiksi joulukuussa Pariisissa solmittiin laaja sekä oikeudellisesti sitova ilmastosopimus, jonka tarkoituksena on vuodesta 2020 lähtien vähentää päästöjä.

Päästövähennyksillä on tarkoitus rajoittaa selvästi alle kahteen asteeseen ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen.

Helsingin Sanomat puolestaan uutisoi tiistaina, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on todistettavasti aiheuttanut ensimmäistä kertaa eläimen sukupuuton.

Tutkijoiden mukaan Bramble Cay melomys -niminen jyrsijä kuoli sukupuuttoon, kun Torresinsalmella elänyt jyrsijä katosi merenpinnan nousun vuoksi.