Tutkitut onnistuivat pudottamaan kahdesta yhdeksään kiloa vuodessa.

 

 

 

Laihdutuslääkkeistä on todellakin apua laihdutuksessa, todistaa tuore yhdysvaltalaistutkimus. Parhaimmassa tapauksessa painoa putosi vuodessa jopa 9 kiloa. Tutkimus tehtiin Kalifornian yliopistossa. Sen julkaisi JAMA-tiedejulkaisu.

Tutkimuksessa testatut lääkkeet olivat Victoza, Belviq, Contrave ja Qsymia sekä Xenical. Kaikki tutkitut olivat ylipainoisia. Tutkitut pudottivat kiloja kahdesta yhdeksään. Tutkituista jopa kaksi kolmesta onnistui pudottamaan viisi prosenttia kehonsa painosta.

Tutkimuksesta vastanneen professori Siddharth Singhin mukaan 5-10 prosenttia on terveyden kannalta merkittävä.

- Osa viidestä kymmeneen prosenttia kehonsa painosta pudottaneista ylipainoisista alkaa huomata vaikutuksia, jotka laskevat verenpainetta sekä kolesteroli- ja verensokeritasoja ja sydän- ja aineenvaihduntasairauksien riskiä.

Laihdutuslääkkeen teho perustuu siihen, että se hillitsee ruokahalua. Suomen laihdutuslääkevalikoimat ovat kuitenkin rajalliset. Kaikista tehokkaimpia ei ole saatavilla. Alli-nimisiä tabletteja ei ole enää Suomen apteekeissa. Nykyisinkin saatavilla oleva rinnakkaisvalmiste Orlistat Sandoz - sysäytti sen syrjäänsä. Orlistat Sandozissa on sama vaikuttava aine kuin Alli-tableteissa. Xenicalia saa Suomessa reseptiä vastaan

Tutkimuksessa testattiin vahvoja orlistaatteja, jotka sitovat rasvaa, mutta aiheuttavat ripulia. Lääke estää rasvoja imeytymästä. Tehokkuudeltaan ne ovat tosin heikompia kuin laihdutuslääkkeet, jotka hillitsevät ruokahalua. Tutkimuksessa orlistaatilla paino putosi 2,7 kiloa. Victozaa ja Contravea syöneet pudottivat noin viisi kiloa. Belviqia syöneet noin kolme kiloa. Tehokkaimman tuloksen tuotti Qsymia.

Kaikkia tutkittuja pyydettiin myös vähentämään päivittäisiä kilokaloreita, mutta tutkimuksessa ei selvitetty näiden toteutumista. Sightin mukaan laihtumisessa onkin oleellista myös lohtusyömisen lopettaminen, annoskokojen pienentäminen ja liikunnan lisääminen.