Linnunradan valtava koko tekee viestiliikenteestä hidasta.

Cornellin yliopiston opiskelija Evan Solomnides on esittänyt arvion, jonka mukaan ihmiskunnan on syytä odottaa viestiä Maan ulkopuoliselta älyllisen elämältä vasta 1 500 vuoden päästä.

Solomnides esittelee tuloksiaan tänään keskiviikkona American Astronomical Societyn konferenssissa San Diegossa.

Yhdessä professori Yervant Terzianin kanssa kirjoittamassaan artikkelissa Solomnides käsittelee niin kutsuttua Fermin paradoksia eli fyysikko Enrico Fermin kuuluisaa kysymystä siitä, että kun jo pelkästään kotigalaksissamme Linnunradassa on miljardeja ja taas miljardeja planeettoja, niin missä kaikki oikein ovat?

Solomindesin laskelmien mukaan Fermin paradoksi ei kuitenkaan ole paradoksi lainkaan. Näennäinen solmu aukeaa, kun kiinnittää huomiota siihen, kuinka suuria etäisyydet avaruudessa ovat ja kuinka kauan viestien olkoonkin että ne kulkisivat valon nopeudella matkaaminen avaruudessa kestää.

Ihmiskunnan avaruuteen lähettämät viestit ovat toistaiseksi levinneet 80 valovuoden päähän Maasta, tavoittaen vain noin prosentin koko galaksin planeetoista. Solomindesin mukaan kontaktia älylliseltä elämältä on syytä odottaa vasta kun viestit ovat tavoittaneet noin puolet Linnunradan planeettakunnasta. Tämän arvioidaan tapahtuvan noin 1 500 vuoden päästä, jolloin Solomindesin mukaan kontakti on todennäköisempi kuin yhä jatkuva hiljaisuus.

Solomindes käyttää muunneltua versiota Draken kaavasta arvioidakseen, kuinka monta älykästä sivilisaatiota Linnunradassa on elänyt sen historian aikana. Tulos on enintään 210.