Onnellisuuden kaava näyttää tällaiselta.
 
 
Onnellisuuden kaava näyttää tällaiselta.
 

Yhtälö osoittaa, että onnellisuus ei riipu vain meistä itsestämme.

Yli 18 000 ihmisellä ympäri maailman tehty tutkimus osoittaa, että eriarvoisuuden kokemus pienentää yleensä onnellisuuden määrää. Tulokseen ei vaikuttanut se, menestyikö ihminen paremmin tai huonommin kuin toiset henkilöt.

Kokeessa järjestettiin muun muassa peli, jossa voi voittaa rahaa. Onnellisuus lisääntyi, vaikka voittaja oli pelikaveri. Vastaavasti ihminen tunsi itsensä onnettomammaksi, kun kumppani hävisi pelissä.

Ero saattaa tutkijoiden mukaan johtua syyllisyyden tunteesta.

Toisaalta oli niin, että ihminen oli onnellisempi hävittyään pelissä silloin, kun myös pelikumppani hävisi.  Jos kumppani voitti, onnellisuuden taso laski.

Tutkijat arvelevat, että tässä tapauksessa kyse on kateudesta.

Onnellisuutta mittaava yhtälö kehitettiin Kalifornian yliopistossa jo vuonna 2014.

Yhdessä kokeessa 47 toisilleen tuntematonta vapaaehtoista suoritti pieniä tehtäviä pienissä ryhmissä. Yhdessä tehtävässä heiltä kysyttiin, miten he haluaisivat anonyymisti jakaa pienen summan rahaa sellaisen toisen henkilön kanssa, jonka he olivat juuri tavanneet.

 

Mukana oli myös muunlaisia rahapelejä.

Tulokset osoittivat, että ihmisten anteliaisuus ei riipu siitä, kuka kumppani on tai ketä kumppania he sanoivat pitävänsä parempana.

Ihmiset, jotka tunsivat keskimääräistä enemmän syyllisyyttä, olivat valmiita lahjoittamaan jopa 30 prosenttia varoistaan. Kateellisilla osuus oli kymmenen prosenttia.