Tutkijat ovat hiljattain löytäneet suurimman koskaan löytyneen, kahta tähteä kiertävän planeetan, uutisoi Space.com.

Kepler-1647b-niminen kaasuplaneetta vastaa kooltaan ja massaltaan Jupiteria. Sen lisäksi, että planeetta on suurin kaksoistähteä kiertävä, on sillä myös laajin koskaan havaittu kaksoistähtiplaneetan kiertorata. Yksi planeetan kierros tähtien ympäri kestää 1107 Maan päivää.

Planeetta sijaitsee tähtiään ympäröivällä elinkelpoisella vyöhykkeellä, jossa lämpötila on sopiva nestemäisen veden esiintymiseen. Kepler-1647b:n ollessa kaasuplaneetta, ei siltä kuitenkaan löydy kiviplaneettaa vastaavaa pintaa. Sen sijaan planeettaa kiertävät kuut voisivat tutkijoiden mukaan olla elämälle suotuisia.

Kepler-1647b löytyi Nasan Kepler-avaruusteleskoopilla, joka laukaistiin avaruuteen vuonna 2009. Sen tehtävä on tuottaa tietoa siitä, kuinka yleisiä maankaltaiset planeetat ovat linnunradan galaksissa. Teleskooppi havaitsee planeetat tarkkailemalla muutoksia siihen saapuvan valon kirkkaudessa planeettojen kiertäessä tähtiään.

Keplerin käyttö planeettojen havaitsemiseen keskeytettiin vuonna 2013 sen suunnasta vastaavan laitteiston hajottua, mutta teleskoopin tätä ennen tuottamasta valtavasta datamäärästä tehdään yhä uusia löydöksiä. Vuonna 2014 avaruusteleskooppi onnistuttiin vakauttamaan auringonvalon tuottaman paineen avulla ja sen käyttöä avaruustutkimuksessa voitiin jatkaa.

Tutkimukseen osallistuneen tähtitieteilijä Jerome Oroszin mukaan on hieman kummallista, että näin suuren planeetan löytämiseen meni niin kauan, mutta sanoo tämän johtuvan planeetan laajasta kiertoradasta.

Kepler-1647b sijaitsee 3700 valovuoden päässä Maasta Joutsenen tähdistön suunnassa.