Tutkimuksessa käytetyt maitohappobakteerit olivat Bifidobacterium lactis Bb12 ja Bifidobacterium lactis Bb12.
 
 
Tutkimuksessa käytetyt maitohappobakteerit olivat Bifidobacterium lactis Bb12 ja Bifidobacterium lactis Bb12.
 
 

Raskaana olevan naisen voisi olla hyödyllistä syödä probiootteja eli ruoansulatusta auttavia mikrobeja. Niistä hyötyvät sekä äiti itse että syntyvä lapsi, selvisi Turun yliopiston väitöstutkimuksessa.

Probiootit ovat erilaisia suolen mikrobistoa tasapainoittavia bakteereja ja sieniä. Niitä on luonnostaan hapatetuissa elintarvikkeissa, mutta niitä myös lisätään esimerkiksi mehuihin. Tutkimuksessa probiootteja annettiin erillisinä ravintovalmisteina.

 

Väittelijä Sanna Vähämiko tutki, miten syntyvän lapsen terveyteen voidaan vaikuttaa raskaudenaikaisella ravitsemusohjauksella, ruokavaliolla ja probiooteilla.

Jo aiemmin on osoitettu, että suolistomikrobistolla on yhteys lihomisherkkyyteen, ja että sikiökautiset tapahtumat vaikuttavat lapsen terveyteen vielä pitkälle tulevaisuuteen.

”Oma tutkimukseni haki molekyylitason selitystä näille löydöksille. Havaitsemme, että äidin raskaudenaikainen probioottien käyttö vaikuttaa lihavuuteen liittyvien geenien toiminnan säätelyyn sekä äidillä että lapsella”, kertoo Vähämiko tiedotteessa.

Probioottien lisäksi lapsen terveyteen vaikutti äidin ruokavalio.

”Ruokavalion kokonaisuudessa tärkeää näyttää olevan se, että äiti saa runsaasti kuitua ja niukasti tyydyttynyttä rasvaa ja sokeria. Tällä oli hyödyllinen vaikutus äidin tulehdusmittarin eli leptiinin pitoisuuteen. Tulokset ovat yhteneväisiä kansallisten ravitsemussuositustemme kanssa”, Vähämiko sanoo.

Äidin ruokavalio koheni, kun hänelle annettiin henkilökohtaista ravitsemusohjausta. Ohjaus lisäsi erityisesti antioksidanttivitamiinien saantia, mikä näkyi jopa rintamaidon vitamiinipitoisuuden nousuna.

Tutkimus osoittaa, että lapsen terveyteen vaikuttavien geenien toimintaa voidaan ohjata jo kohdussa äidin ruokavalion ja probioottien avulla.

Vähämikon lastentautiopin alaan kuuluva väitös tarkistetaan Turun yliopistossa ensi viikon torstaina.