Toisen galaksin tutkimus paljasti kaukaisimman tunnetun hapen, kirjoittaa Ars Technica.

Tarkastelu voi lisäksi selittää maailmankaikkeuden historian tuntemattomia kohtia pimeältä kaudelta.

Tutkittu galaksi on noin 700 miljoonan vuoden päässä alkuräjähdyksestä. Se on vaiheessa, jota Linunradan historiassa sanottiin pimeäksi kaudeksi. 13 miljardin valovuoden päässä sijaitseva galaksi voi siis kertoa jotain meidänkin historiasta ja erityisesti siitä, miten reionisaatio tapahtui. Termi viittaa galaksin muodostumisessa vaiheeseen, jossa vetykaasusta irtoaa elektroneja. Sen syntytarina on edelleen tuntematon.

Tuoreessa tutkimuksessa saatiin tietokonesimulaation ja ALMA-teleskoopin ansiosta selville, että galaksissa on todella happea. Sitä on todennäköisesti kymmenesosa Auringon happimäärästä, mutta se on kaukaisin koskaan havaittu happi.

Ultraviolettisäteilyn perusteella galaksin tähtien muodostuminen on tähän mennessä kestänyt noin miljoona vuotta. Hapen pitäisi kuitenkin olla vanhempaa. Se on siis ollut paikalla jo ennen reionisaatiota.

Yllättävää oli, että galaksista löytyi hapen lisäksi pieni määrä hiukkasia ja suurempi määrä raskaampia aineita.

Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet lähempänä oleviin galakseihin, mutta nyt tarkasteltu on sopivamman ikäinen. Tutkijat jatkavat sen tarkastelua.