Etelä-Euroopassa yleistynyt trooppinen hyttyslaji voi imaista viruksen Amerikasta saapuvilta matkaajilta.

 
 
Keltakuumehyttynen
 
 
Keltakuumehyttynen

 

Zikavirusta saattaa tarttua hyttysistä ihmisiin jo ensi kuussa Italiassa, Espanjassa, Ranskassa, Kreikassa ja muissa Välimeren maissa, arvioivat Uumajan yliopiston tutkijat. Hyttysvälitteinen epidemia on mahdollinen alueilla, jotka on jutun alla olevassa kartassa merkitty oranssilla tai punaisella.

Ennuste perustuu Euroopan kaupunkeihin tautialueilta lentävien matkustajien määrään, paikalliseen väkilukuun, viruksen levittämiseen sopivien hyttysten määrään alueella ja viruksen perusuusiutumislukuun.

Nämä tekijät laskettiin yhteen tietokonemallilla, joka arvioi tautitapausten puhkeamisen todennäköisyyden eri puolilla Eurooppaa. Mallinnuksen mukaan zikavirus voi alkaa levitä Euroopassa paikallisten hyttysten välityksellä kesä- ja elokuun välisenä aikana.

Suurimmassa osassa Eurooppaa paikallisten hyttysvälitteisten tartuntojen riski jää pieneksi, mutta paikoin riskistä ennustetaan kohtalaista. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa riskiä ei ilmastosyistä ole.

Säiden kylmetessä hyönteisvälitteiset tartunnat loppuisivat muuallakin Euroopassa, sillä virusta levittävät hyttyset tarvitsevat lisääntyäkseen melko korkean lämpötilan.

 

 

Mailinnuksen ennustamat epidemiat jäisivät toteutuessaan pieniksi ja paikallisiksi, arvioi epidemologian erikoistutkija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Näin on käynyt myös aiemmin, kun paikalliset hyttyset ovat levittäneet trooppisia tauteja Euroopassa. Vuonna 2007 Italiassa oli parinsadan hengen chikungunya-virusepidemia.

Dengue-kuumetta esiintyi Madeiralla 2012. Manner-Euroopan suurin epidemia oli vuosi sitten Etelä-Ranskassa. Seitsemän henkilöä sairastui, kaikki 300 metrin säteellä toisistaan.

 

”Jos tapauksia ylipäänsä esiintyy, laajamittaista epidemiaa ei nytkään hyvin todennäköisesti synny”, Sane sanoo.

Mallinnusten avulla mahdolliset riskialueet Euroopassa pyritään nyt ennustamaan, jotta ne voidaan edeltäjiensä tapaan hoitaa varhaisen tunnistamisen ja hyönteistorjunnan keinoin. THL seuraa tilannetta ja tiedottaa, mikäli matkustussuosituksia on tarpeen viruksen takia muuttaa.

”Edes riskiryhmiin kuuluvien ei ole tarpeen vältellä Euroopassa matkustelua zikan takia”, Sane vakuuttaa.

Zikatartunta voi aiheuttaa tartunnan saaneiden odottavien äitien sikiöille kehityshäiriöitä, esimerkiksi pienipäisyyttä. Se on riehunut viime aikoina etenkin Brasiliassa.

Tällä hetkellä raskaana olevia kehotetaan välttämään tautialueelle matkustamista. Raskautta suunnittelevia suositellaan käyttämään varmuuden vuoksi ehkäisyä kaksi kuukautta tautialueelle suuntautuneen matkan jälkeen.

Tartunnan saaneilta virus häviää verestä noin viikossa oireiden päättymisen jälkeen. Siemennesteessä virus sinnittelee pidempään. Tarkkaa säilymisaikaa ei tiedetä.

Tautialueelta palaavia miehiä neuvotaan käyttämään kondomia raskaana olevan kumppanin kanssa koko loppuraskauden ajan. Zikainfektion sairastaneiden miesten ei varmuuden vuoksi pitäisi yrittää raskauden aikaansaamista puoleen vuoteen oireiden häviämisestä.

Zikavirusta on levittänyt pääasiassa keltakuumehyttynen Aedes aegypti. Euroopassa sitä on tavattu vain Madeiralla ja Mustanmeren rannalla Georgiassa ja Venäjällä.

Tutkimuksissa mahdolliseksi levittäjäksi on osoittautunut myös tiikerihyttynen Aedes albopictus, jotka levittävät muitakin trooppisia tauteja. Viime vuosina se on vakiinnuttanut kantansa eteläisessä Euroopassa. Pohjoisimmat havainnot ovat Alankomaista.

Tiikerihyttynen ei levitä virusta yhtä tehokkaasti kuin keltakuumehyttynen, mikä myös vähentää epidemioiden todennäköisyyttä Euroopassa.

Uumajan yliopiston mallinnuksessa hyttysten on oletettu levittävän virusta yhtä tehokkaasti kuin mitä Etelä-Amerikassa on havaittu. THL:n Sanen mukaan tämä yksinkertaistus ei kuitenkaan todennäköisesti täysin pidä paikkaansa.

Uumajan yliopisto teki tutkimuksensa yhteistyössä Euroopan terveysvirasto ECDC:n kanssa.