Ruotsalainen tutkijaryhmä selvitti, kuinka sokeroitujen virvoitusjuomien kulutus vaikuttaa joidenkin syöpien esiintymiseen.

 

Liika limun juominen voi olla yhteydessä syöpään, tutkimus ehdottaa. Arkistokuva.
 
Liika limun juominen voi olla yhteydessä syöpään, tutkimus ehdottaa.
 

Uuden tutkimuksen mukaan henkilöillä, jotka juovat päivittäin sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia, esiintyy enemmän sappiteiden ja -rakon syöpiä.

Ruotsin Karoliinisessa instituutissa tehty tutkimus kartoitti liki 71 000 aikuisen sokeroitujen virvoitusjuomien kulutusta. Selvisi, että vähintään kaksi juoma-annosta päivittäin nauttineilla oli suurempi riski sairastua edellä mainittuihin syöpiin.

Koska ylipaino ja 2-tyypin diabetes on yhdistetty syöpiin, on mahdollista, että sokerijuomat nostavat syöpäriskiä esimerkiksi niiden lihottavan vaikutuksen vuoksi.

Tutkijat uskovat, että tulokset tukevat väitteitä siitä, että sokerijuomilla olisi yhteyttä tietyn tyyppisiin syöpiin. Aihetta tulisi tosin tutkia vielä syvemmin, he lisäävät. Nyt tehty tutkimus selvitti esimerkiksi vain virvoitusjuomien vaikutusta, rajaten esimerkiksi mehut, urheilujuomat tai makeutetut teet ja kahvit kyselyn ulkopuolelle.