Pluton pintaa Sputnik Planum -tasangon ja Krun Macula -ylängön (oikea alakulma) rajamailla.
 

Nasa on julkaissut uuden makupalan Pluton pinnanmuodostumista. New Horizons -luotaimen ottamassa kuvassa näkyy lukuisien pienten kuoppien täplittämää harmaata jäätasankoa, joka rajautuu oikealla rusehtavaan ylänköön.

Ylänkö on nimeltään Krun Macula ja se nousee 2,5 kilometriä epävirallisesti Sputnik Planumiksi kutsutun tasangon yläpuolelle. Krun Maculan suuret, epäsäännölliset kuopat ovat 8-13 kilometriä leveitä ja aina 2,5 kilometriä syviä. Ylängön rusehtava väri, jota esiintyy suurella osaa Pluton pintaa, on luultavasti peräisin tholiini-nimisistä yhdisteistä.

Sputnik Planumin rajalla ylängön kuopat muodostavat syviä laaksoja, jotka ovat lähes kaksi kertaa syvempiä kuin Arizonan Grand Canyon. Niiden pohjat ovat typpijään peitossa.

New Horizon -luotaimen tutkijat uskovat että kuopat ovat syntyneet pinnan romahtamisen seurauksena, mutta mikä tämän on saanut aikaan on arvoitus. Sputnik Planumin huomattavasti pienempien kuoppien puolestaan arvellaan muodostuneen haihtumalla.

New Horizons -luotain ohitti Pluton yhdeksän ja puolen vuoden lennon jälkeen heinäkuussa 2015. Luotaimen tiimi on hakenut lennolle jatkoa vuoteen 2021 saakka muiden Kuiperin vyön kohteiden tutkimista varten.