Uuden tutkimuksen mukaan ruokavalio, johon sisältyy paastojaksoja, vähentää selvästi autoimmuunisairauksien oireita. Muun muassa MS-tauti ja nivelreuma ovat autoimmuunisairauksia.

 

 

 
 
 

Onko sinulla MS-tauti? Sitten sinulla saattaa olla syytä tarkkailla kaloreita.

Uudessa tutkimuksessa kävi ilmi, että kun autoimmuunisairauksista kärsivät potilaat söivät ravintoa, jossa oli normaalia vähemmän kaloreita, heidän oireensa lievenivät.

Kun nautittujen kalorien määrä puoliintuu, lisämunuaiset alkavat tuottaa kortisolia, joka muun muassa sääntelee stressiä. Hormoni tuhoaa kuitenkin myös niitä vasta-aineita, jotka aiheuttavat autoimmuunisairauksia.
 

MS-tauti lieveni syömällä vähemmän

Autoimmuunisairauksiin kuuluu koko joukko erilaisia vaivoja, kuten MS-tauti ja reuma. Yhteistä niille on se, että elimistön immuunijärjestelmä hyökkää omia solujaan vastaan.

Uuden ruokavalion on kehittänyt Etelä-Carolinan yliopiston tutkimusjohtaja Valter Longo.

Ruokavaliossa on kolme paastopäivää viikossa. Niinä päivinä energiansaati puolitetaan.
 

Oireet katosivat

Longo ja hänen tutkimusryhmänsä osoittivat, että vähäkalorinen ruokavalio vähentää MS-taudin ja muiden autoimmuunisairauksien oireita.

Ensin tutkijat kokeilivat, miten ruokavalio vaikuttaa hiiriin, joille oli aiheutettu autoimmuunisairaus. Verrokkiryhmään verrattuna kaikkien kevyesti syövien hiirten oireet olivat lieventyneet. Kolmen viikon koejakson aikana hiiret söivät yhdeksänä päivänä puolet normaaliannoksista.

Kokeen loputtua 20 prosentilla ei ollut enää mitään oireita.
 

Fyysinen ja psyykkinen terveys koheni

Nyt dieettiä on kokeiltu myös ihmisillä. Pieni koeryhmä kertoi, että heidän elämänlaatunsa oli parantunut ja fyysinen ja psyykkinen terveys kohentunut.

Tutkijat eivät vielä osaa selittää tarkalleen, miten vähäkalorinen dieetti parantaa terveyttä.