Valikoiva kuulo on aivojemme keino suodattaa epäolennainen häly pois, jotta voimme keskittyä siihen, mikä sillä hetkellä on tärkeää.

 

Bileissä keskusteluun syventyminen vaatii muun hälyn sulkemista pois.
 
 
Bileissä keskusteluun syventyminen vaatii muun hälyn sulkemista pois.
 

Parisuhteessa tilanteet, joissa toinen on niin keskittynyt omiin puuhiinsa, että tärkeät asiat menevät kuuroille korville, lienevät tuttuja monelle.

Elinympäristössämme on puolestaan toistuvia ääniä, jotka jäävät taka-alalle etenkin, jos ne eivät vaadi meiltä toimenpiteitä. Esimerkiksi junaradan varrella asuvat tottuvat ohikulkevien junien ääniin.

Molemmat tapaukset ovat esimerkkejä kuulomme valikoivuudesta.

Ensinnä on erotettava toisistaan fyysinen kuuleminen ja sen tietoinen rekisteröiminen. Kuulemme asioita, joihin olemme keskittyneet tai joihin kiinnitämme huomiota. Yksi klassinen esimerkki ovat juhlat, jossa keskustellaksemme muutaman ihmisen kanssa kykenemme sulkemaan taustahälyn pois.

Vuonna 2012 Nature-lehdessä julkaistiin artikkeli, jossa selvitettiin, kuinka valikoiva kuulo toimii aivojen tasolla.

Tutkimuksessa koehenkilöt kuuntelivat yhtäaikaa kahta puhenäytettä, mutta kunkin tehtävä oli keskittyä puheista vain toiseen.

Kokeen mukaan hermojen vaste kuuloaivokuorella heijasti vain sen puhujan lausumia sanoja, joihin koehenkilö oli keskittynyt. Tutkimus osoitti näin, että aivot kykenevät keskittymään kohteena oleviin ääniin ja samalla lakata kuuntelemasta muita ääniä.

Valikoivasta kuulosta voi muodostua esimerkiksi parisuhteessa toistuva riidanaihe. Usein se yhdistetään enemmän miehiin kuin naisiin, mutta tosiasiassa tämäntyyppiset vuorovaikutuksen ongelmat ovat yleisiä kaikenikäisillä ja sukupuolesta riippumatta.