Muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran Suomessa havaittu okalukki on valittu vuoden 2016 hämähäkkieläimeksi. Tutkijat toivovat edelleen laijsta havaintoja, paras aika bongaamiseen on loppukesä.

lukki

 

Okalukki eli Lacinius dentiger.

 

Okalukki eli Lacinius dentiger havaittiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2013 Kotkan Hallassa. Lukkilajin on arvioitu kulkeutuneen Suomeen Venäjältä puutavaran mukana. Tutkijat luulivat lajin esiintyvän vain yhdessä tietyssä metsikössä, mutta lopulta lukista tehtiin havainto myös Imatralla viime vuoden syksynä.

Nyt okalukki on valittu vuoden 2016 hämähäkkieläimeksi. Valinnan teki hämähäkkien uhanalaisuutta selvittävä hämähäkkityöryhmä.

Ulkonäöltään okalukki eroaa kotimaisista lajitovereistaan. Se on suurikokoinen, pitkäjalkainen, piikikäs ja väritykseltään muihin lukkilajeihin verrattuna poikkeuksellinen, koska sen selkäpuoli on sävyltään oliivinvihreä tai -harmaa.

– Koska okalukin ulkonäkö on huomiota herättävä, on todennäköistä, että lajia ei kovin laajalti ja yleisenä Suomessa esiinny. Muuten siitä olisi varmasti enemmän havaintoja, sanoo tutkija ja hämähäkkityöryhmän jäsen Annika Uddström Suomen ympäristökeskuksesta.

Ympäristökeskuksen tutkijat toivovat edelleen ihmisiltä havaintoja okalukista. Paras aika niiden havaitsemiseen on loppukesä, jolloin lukit ovat jo aikuisia. Lukki viihtyy avoimissa metsissä, puistoissa sekä puutarhoissa. Päivisin se lepäilee mieluiten puiden rungoilla.

Havaintoihin pyydetään liittämään valokuva tai yksilö näytteeksi. Havainnon yhteydessä tulisi ilmoittaa havaintopaikka mahdollisimman tarkasti sekä päivämäärä.

Muualla Euroopassa okalukki on levinnyt laajalle. Lajia esiintyy kuitenkin paikoittaisena, eikä ole missään kovin yleinen. Suomen lähialueilla okalukkiin voi törmätä Venäjällä.