Tutkijaryhmä on juuri saanut vihiä siitä, miten Alzheimerin tauti voidaan havaita verinäytteestä kauan ennen ensimmäisten selkeiden oireiden ilmaantumista.

 

 
 
 
Verinäytteen niin sanotut autovasta-aineet auttavat havaitsemaan Alzheimerin taudin hyvin varhaisessa vaiheessa.

 

 

 

Maailmassa yli 46,8 miljoonaa ihmistä kärsii dementiasta, ja yksi sen yleisimmistä syistä – jos ei yleisin syy – on aivorappeumasairaus Alzheimerin tauti, jota ei vielä osata parantaa.

Nyt ryhmä Rowanin yliopiston tutkijoita New Jerseyssä Yhdysvalloissa on päässyt askelen lähemmäksi pelätyn sairauden kukistamista.
 

Tavattoman tarkka

Ryhmä on juuri saanut valmiiksi tutkimuksen, jossa testattiin uudentyyppisen verikokeen tehoa. Verikokeella voidaan havaita Alzheimerin tauti kauan ennen kuin potilaalla havaitaan sen ensimmäiset selkeät oireet.

Verianalyysi on suunmiteltu paljastamaan Alzheimerin tauti hyvin alkuvaiheessa eli kun potilaalla on havaittavissa vasta lievä kognitiivinen heikentyminen, MCI-vaihe (mild cognitive impairment). Se tapahtuu niin sanottujen autovasta-aineiden avulla ja erottaa oireet muista syistä johtuvasta dementiasta. Dementiaa voivat aiheuttaa myös aivoverenkiertohäiriöt, krooninen masennus ja alkoholismi.

Tutkijaryhmän mukaan verikokeella Alzheimerin tauti pystytään ennustamaan 100-prosenttisen tarkasti. Vastaavaa ei ole aiemmin nähty.
 

Alzheimerin tauti näkyy kymmenen vuotta aikaisemmin

Alzheimerin tautiin liittyvien muutosten arvioidaan alkavan aivoissa jo kymmenen vuotta ennen kuin ensimmäiset selkeät oireet ilmaantuvat.

Varhainen diagnoosikaan ei pysty nykyisin estämään Alzheimerin kehittymistä yksittäiselle potilaalle.

Tutkijaryhmä kuitenkin toteaa, että tietoisuus uhkaavasta taudista voi antaa potilaille mahdollisuuden osallistua erilaisiin uusiin hoitokokeisiin, joista voi olla apua, ennen kuin aivot vaurioituvat peruuttamattomasti.