Kun kaikille ei riitä omaa asuinpaikka, vuokkokalat sallivat anteliaasti lajitovereidensa muuttaa luokseen. Ne rakentavat jopa väliseiniä, jotta vieras saa oman huoneen.

 

Ilmaston lämpeneminen koettelee sekä vuokkokaloja että merivuokkoja, joissa vuokkokalat asuvat.

Oranssivalkoiset vuokkokalat sallivatkin lajitovereiden muuttaa luokseen, jos nämä eivät löydä asuinpaikkaa muualta.
 

Kotina myrkyllinen korallieläin

Vuokkokalat – jotka tunnetaan muun muassa Pixarin Nemoa etsimässä -filmistä – ovat saaneet nimensä trooppisten merien merivuokoista, joissa ne viettävät koko elämänsä.

Merivuokkojen lonkeroissa on polttavaa myrkkyä, mutta vuokkokalaa myrkky ei estä viihtymästä siinä, koska kalalla on suojanaan limakerros.


 

Lämpö vähentää asuinpaikkoja

Maapallon keskilämpötilan nousu lämmittää myös meriä. Lämpö saa koralliriutat haalistumaan ja pahimmassa tapauksessa tappaa niiden eliöt kokonaan – mikä merkitsee vuokkokaloille asuinpaikan menetystä.

Vuokkokalojen voisi tästä syystä kuvitella puolustavan omaa reviiriään merivuokkonsa ympärillä entistä hanakammin, mutta Sydneyn teknisen yliopiston tutkijat Australiassa ovat havainneet, että vuokkokalat jakavat kotinsa, kun vuokkokaloja on enemmän kuin merivuokkoja.
 

Väliseiniä merivuokkoon

Vuokkokaloja tunnetaan 29 lajia, ja tutkijat havaitsivat, että hallitsevien lajien yksilöt antavat muiden lajien yksilöiden muuttaa omaan vuokkoonsa. Yhteiselo sujuu sopuisasti.

Proceedings of the Royal Society B -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuvataan, miten kalat rakentavat merivuokkoihin jopa väliseiniä niin, että jokainen saa itselleen oman lokeron.

Tutkimus antaa tärkeää tietoa siitä, miten kalat selviävät, kun niiden elinalueet kutistuvat ilmastonmuutoksen vuoksi.