Pohjanlahdelta Kokkolan edustalta kesäkuun alussa vetouistelemalla saadulla lohella on kunnioitettavat mitat: pituutta 118 cm, painoa 21,155 kg ja ympärysmittaakin 75 cm. Nostokoukun lisäksi tarvittiin kunnon painiote kalasta, että jätti saatiin veneen pohjalle.

Kuvassa kolme miestä ja yli 20-kiloinen merilohi.

 

Kalamiehet ja jättisaalis. Vasemmalta oikealle: Harri Hammar, Jarkko Liedes ja Tero Jyrkkä.

 

Kalamiehet, Jarkko Liedes, Tero Jyrkkä ja Harri Hammar, nappasivat lohensa 3.6.2016 Kokkolan ulkosaaristosta, Tankarin majakkasaaren liepeiltä, vajaat 20 km Kokkolan satamasta luoteeseen.

– Siinä on vettä 30 metriä, siellä me yleensä vedämme, kertoo Jarkko Liedes.

Merellä puhalsi jo navakka tuuli, mutta säätiedotuksen mukaan ennen kelin pahenemista oli kolmisen tuntia jonkinlaista uisteluaikaa. Kolmikko oli liikkeellä pienehköllä veneellä. Viiden, kuuden aikoihin illalla vedessä oli 16 vapaa ja sivulla plaanarit, jotka ohjaavat siiman vieheineen veneen sivulle.

Joskus puoli kahdeksan aikaan tärppäsi. Pojat arvasivat heti, että nyt on iso kiinni.

– Jarkko Liedes, Kokkola

– Joskus puoli kahdeksan aikaan tärppäsi. Pojat arvasivat heti, että nyt on iso kiinni. Harri kelasi ja väsytteli, Tero oli kalastusasiantuntijana, minä ajoin venettä ja olin valmiina koukun kanssa, kertaa Liedes.

Kalaa väsyteltiin vartin verran, sitten Liedes onnistui nappaamaan sen koukullaan. Se ei riittänyt, miehen oli pakko kaapata vonkale syliinsä painiotteeseen, että kala saatiin veneeseen.

– On se jäntevä tuon kokoinen kala! Kyllä me hurrasimme ja löimme veneessä käsiä yhteen, Liedes nauraa.

Pohjanlahden virallinen ennätyslohi 27,4 kg

Jättilohi punnittiin ja mitattiin rannalla heti Kokkolan Vetouistelijoiden virallisella vaa’alla. Seura on pitänyt saalisrekisteriä jo parikymmentä vuotta. Sen mukaan 21,155 kilon painolla kala on nyt suurin Kokkolan edustalta uistelemalla saatu lohi.

Kolmikon lohivonkale jää kuitenkin Pohjanlahdella hopealle. Virallista ykkössijaa tällä merialueella pitää Kokkolan Lohtajan edustalta 2001 loukulla pyydetty merilohi. Kalatalouden Keskuliitton ylläpitämän virallisen rekisterin (Ahven.net/ennatyskalat) mukaan Lohtajan merilohella oli painoa 27,4 kiloa.

Iso keittiön pöytä oli täynnä, kun lohen nosti siihen ja alkoi fileeroimaan.

– Jarkko Liedes

Kokkolalaiskolmikon jättilohi on jo melkein syöty. Kalan fileeroimiseksi oli ostettava kotiin uudet isommat veitset.

– Iso keittiön pöytä oli täynnä, kun lohen nosti siihen ja alkoi fileeroimaan, nauraa Liedes.

Miehet lähtevät kalareissulle taas heti, kun vähänkin löytyy aikaa. Isompaa ei kuulemma lähdetä tavoittelemaan vaan nauttimaan.

– Monesti pyydetään tyhjää. Meri on suuri lähteä uittamaan lusikoita. Tämä homma vaatii tunteja vesillä, mukavaa, että joskus tuleekin jotakin.