Merkit ja eleet auttavat usein matkailijoita ylittämään kielikynnyksen ulkomailla. Ole silti varovainen. Sitä, mitä itse pidät ystävällisenä tai rohkaisevana eleenä, voidaan muualla kokea kammottavaksi loukkaukseksi. Tässä siis pieni eleopas..

.

 

Älä peukuta ketään Turkissa äläkä muodosta etusormella ja peukalolla ympyrää ok:n merkiksi Kreikassa.

Me ihmiset olemme viestineet merkeillä ja eleillä niin kauan kuin meitä on ollut olemassa. Sekään ei ole mikään uutinen, että monia eleitä voidaan pitää loukkaavina ja rivoina.

 

Midterfingeren har haft samme funktion i over 2000 år

 

Tiettävästi jo kreikkalainen filosofi Diogenes nosti keskisormensa pystyyn, kun hän halusi ilmaista, mitä mieltä hän oli keskustelijoiden mielipiteistä kuunnellessaan väittelyä. Tämä tapahtui 300-luvulla eaa.

 

Roomalaisissa kirjoituksissa kuvataan sitä, miten germaanisoturit toivottivat etelästä tulevat valloittajat tervetulleeksi samanlaisella ”tervehdyksellä”.

Keskisormen näyttämisen merkitys on esimerkeistä päätellen pysytellyt samana yli 2 000 vuotta.

Nykyisinkin eleet ovat tärkeä osa ihmisten välistä viestintää. Niitä tarvitaan etenkin silloin, kun ei ole muuta yhteistä kieltä. Käsimerkit ovat kuitenkin yleismaailmallisia... vai mitä?

Näin ei ikävä kyllä ole. Ei todellakaan!

Itse asiassa kohteliainkin matkailija saattaa loukata eleillään oleskelumaansa asukkaita äärettömästi ja joutua pahaan kiipeliin, jos hän ei ota huomioon nonverbaalisen viestinnän paikallismurteita.
 

Peukku ylös

 

Op i r...

 

Omassa kulttuurissamme pidämme peukalon nostamista pystyyn rohkaisevana ja myönteisenä eleenä tai onnentoivotuksena.

 

Se kannattaa kuitenkin unohtaa, kun matkustaa Lähi-itään, Turkkiin, Kreikkaan tai vaikkapa Australiaan. Näillä seuduilla ylöspäin sojottavaa peukaloa pidetään kehotuksena istua sen päälle.

Suomalaisittain vastaavassa tilanteessa vastapuolta kehotettaisiin haistamaan jotain vyötärön alapuolelta…

Yllä mainituissa maissa ei kannata myöskään liftata heiluttelemalla peukaloaan tien laidassa…

 

Kaikki kunnossa

 

Op i r...

 

Sukeltajat eri puolilla maailmaa muodostavat etusormellaan ja peukalollaan ympyrän, kun he haluavat viestittää, että kaikki on kunnossa eli ok. Merkillä on sama merkitys lähes kaikissa englannin- ja saksankielisissä tai niiden kulttuurin tuntevissa maissa. Se ei silti merkitse samaa joka paikassa.

Jos olet maassa, jossa puhutaan espanjaa, italiaa, portugalia, kreikkaa tai arabiaa, sormien muodostama ympyrä kuvaa paikkaa, josta ruoka poistuu lukuisia tunteja sen nauttimisen jälkeen.

Toisin sanoen merkin muodostaminen on sama kuin nimittäisi keskustelun toista osapuolta p-reiäksi.
 

Vahva mies

 

Op i r...

 

Jos satut pelaamaan jalkapalloa ulkomailla ja onnistut vieläpä tekemään maalin, saatat intoutua osoittamaan iloasi kohottamalla nyrkkiäsi ylös käsivarsi koukussa. Toki voit myös juhlistaa kanssapelaajien onnistumista samalla eleellä.

Tässä ei ole mitään pahaa, jos et ole maassa, jossa puhutaan jotain romaanista kieltä. Niissä koukistettu ja kohotettu käsivarsi, jonka käsi on nyrkissä, symbolisoi fallosta. Periaatteessa eleellä ilmaistaan samaa kuin keskisormen näyttämisellä, vaikka merkitys vaihteleekin hieman maasta riippuen.

Ranskassa ja Espanjassa ele merkitsee, että "voit työntää sen niin pitkälle sinne kuin käsivarsi ulottuu". Suomeksi sama muotoiltaisiin ehkä kehottamalla työntämään asia tai mielipide sinne, minne päivä ei paista.

Italiassa ele tarkoittaa, että keskustelun toinen osapuoli on – tai hänellä on– iso.... No, voit varmaan täydentää lauseen itse.

 

Onnea ja menestystä

 

Op i r...

 

– Laitan sormet ristiin, todetaan usein, kun toivotetaan jollekulle onnea jossain asiassa.

Tähän kaino huomautus… Tätä elettä ei kannata viljellä Kaakkois-Aasiassa, jossa se viittaa naisen sukupuolielimeen ja sitä käytetään loukkauksena.

 

Rock on dude ...

 

Op i r...

 

Etu- ja pikkusormi osoittavat eteenpäin ja muut sormet on taivutettu vasten kämmentä. Kansainvälisestä paholaista tarkoittavasta merkistä kehittyi 70- ja 80-luvulla heavy metal -musiikin esiinmarssin myötä rokkareiden, surffareiden ja muiden pitkätukkien yhteinen tervehdys. Sitä höystää usein rohkaiseva lausahdus: "Rock on dude…"

Jos espanjalainen tai italialainen tervehtii tuttuaan tällä eleellä, se merkitsee jotain aivan muuta, nimittäin "vaimosi on uskoton" eli olet aisankannattaja.