Säteily vähenee kansainvälisen mittauksen mukaan nopeasti Fukushiman voimala-alueella, mutta läheisen merialueen tilanne huolettaa tutkijoita.

Fukushiman ydinvoimalassa Japanissa sattui tuhoisa onnettomuus maaliskuun 11. päivänä 2011. Kansainvälinen tieteellinen merentutkimuskomitea Scor on tutkinut Goldschmidtin konferenssin tiedotteen mukaan ydinvoimala-alueen säteilyä.

Ydinvoimalaonnettomuus vapautti ilmaan suuria määriä radioaktiivisia kaasuja, epävakaita aineita ja nesteitä. Osa aineista valui mereen. Maalle jäänyt laskeuma on tutkittu tarkasti, mutta säteilyn leviämistä mereen on ollut vaikeampi tutkia.

Vaikka onnettomuus oli yksi historian pahimmista, cesium-137:n laskeuma oli vain viideskymmenesosa ydinpommien ja viidesosa Tšernobylin aiheuttamasta laskeumasta. Kokoluokka on sama kuin mitä vapautuu Sellafieldin ydinjätteen käsittelylaitokselta normaalisti.

Onnettomuuden alussa päästöt nousivat ilmakehään, mutta lopulta 80 prosenttia päästöistä valui mereen. Suurin osa päästöistä jäi lähelle rannalla olevaa ydinvoimalaa.

Cesium liukenee hyvin veteen, joten päästöt levisivät tehokkaasti merivirtojen mukana. Cesium-137-pitoisuudet olivat voimalan lähellä miljoonia kertoja normaalia korkeammat onnettomuuden jälkeen. Vuonna 2014 cesium oli levinnyt Havaijin pohjoispuolelle, ja pitoisuus oli kasvanut kuusinkertaiseksi verrattuna siihen määrään, joka on jäljellä 1960-luvun ydinpommitesteistä ilmakehässä.

Kalat ovat saastuneet säteilystä. Vuonna 2011 puolet kalanäytteistä Fukushiman rannikolla ylitti Japanin salliman sadan becquerelin rajan kiloa kohden. Vuoteen 2015 mennessä kalanäytteistä vain prosentti ylitti enimmäisrajan. Siitä huolimatta kaloissa on poikkeuksellisen paljon säteilyä alueella.

Ihmisille säteilyn aiheuttamat riskit ovat ”verrattain kohtuulliset”, kun tiedostaa, että ydinvoimalaonnettomuuden aiheuttanut maanjäristys ja tsunami tappoi Japanissa 15 000 ihmistä. Toistaiseksi säteilyyn ei ole yhdistetty kiistattomasti yhtäkään kuolemaa.

Pahimmin säteilyä saaneet evakuoidut saivat noin 70 millisievertin säteilyannoksen, joka lisää syöpään kuolemisen riskiä 24 prosenttia. Evakuoituja on 100 000.