Suomen luonnossa esiintyviä haitallisia vieraslajeja ovat ainakin jättiputket, täplärapu, keltamajavankaali ja villasaksirapu.

Kolme rapua.

 

 

Haitalliseksi luokiteltuja vieraslajeja kapeasaksirapu, jokirapu ja täplärapu.

 

Suomessa elävien haitallisten vieraslajien esiintymät selvitetään, Luonnonvarakeskus tiedottaa. Vieraslajihavaintojen keräämisessä toivotaan kansalaisten apua.

Selvityksen pohjalta päätellään, mihin toimenpiteisiin Suomeen levinneiden haitallisten ja erityisen hallitsemattomasti leviävien lajien kohdalla kannattaa ryhtyä. Tärkein tavoite on erittäin haitallisiksi todettujen jättiputkien torjunnan kohdentaminen ja kustannukset. Haitallisiksi luokitellaan myös esimerkiksi täplärapu, keltamajavankaali ja villasaksirapu.

 

 

Kaukasianjättiputki.

 

Kaukasianjättiputki.

 

Selvityksessä arvioidaan myös joidenkin vieraslajisten lemmikkieläinten sekä puutarha- ja akvaariokasvien riskiä levitä Suomen luontoon.

Haitallisuutta arvioidaan EU:n laatiman listan perusteella. EU:n jäsenmaat hyväksyivät joulukuussa 2015 haitallisten vieraslajien luettelon, johon kuuluu 37 lajia. EU:n vieraslajiasetus edellyttää jäsenvaltioita huolehtimaan haitallisten vieraslajien hävittämisestä tai niiden leviämisen rajoittamisesta.

Luonnonvarakeskus koordinoi valtioneuvoston rahoittamaa hanketta.