Rääkkylässä on havaittu kymmenittäin kuolleita lokkeja kahden pesimispaikan yhteydessä. Kuolinsyytä ei ole päästy tutkimaan, sillä raadot ovat ehtineet pilaantua. Lokkitutkija Risto Juvaste epäilee myrkytystä.

Naurulokki laskeutuu kivelle.

 

Naurulokki

 

Rääkkylän Tirinkallion pesimäpaikalta kerättiin viime tiistaina noin 20 lokin raatoa. Toiselta pesimäkalliolta löytyi noin 10 lisää.

Suurin osa kuolleista lokeista on naurulokkeja, mutta kuolleiden joukossa on muitakin lokkilajeja, kertoo Kiteen ja Rääkkylän alueella eläinlääkärinä toimiva Anu Pirinen.

Lokkeja on tarkoitus lähettää Elintarviketurvallisuusvirastolle (Evira) kuolinsyytutkimuksiin, mutta yhtäkään lokkia ei ole vielä voitu lähettää.

– Kaikki löydetyt olivat jo niin pilaantuneita, että ei niistä olisi enää mitään irti saatu, Pirinen huokaisee.

Hän myös sanoo, että olisi tärkeää löytää tarpeeksi tuoreita raatoja, että Evira voisi tutkia kuolinsyyt, ennen johtopäätöksiin menemistä.

– Tutkittaisiin, mikä sitten on taustasyy joukkokuolemalle, onko se sairaus vai myrkytys. Itse en lähde spekuloimaan näiden kuolemien syitä, tärkeintä olisi saada tutkimukset tehtyä, eläinlääkäri Anu Pirinen toteaa.

Useita mahdollisia syitä

Lokkitutkija Risto Juvaste keksii useita mahdollisia syitä lokkien kuolemille. Hänen mukaansa Evirankin tutkimuksia helpottaisi, jos mahdollisen myrkyn alkuperää tai laatua voidaan aavistella etukäteen.

– On hyvin mahdollista, että myrkky on tullut puoliluonnollisista kohteista ja tahattomasti. Esimerkiksi botuliinibakteeri voi lisääntyä lihassa hapettomassa ja pimeässä tilassa, kuten jätesäkissä. Eli ei tarvita periaatteessa kuin yksi jätesäkki, jossa on ollut lihaa, ja se on auennut. Toinen syy voi olla hyönteismyrkyn väärinkäyttö, naurulokkihan on pääasiassa hyönteissyöjä. Nämä ovat kuitenkin puhtaasti pelkkää arvailua, Juvaste korostaa.

Aikuinen naurulokki voi ruokailla parinkymmenen kilometrin säteellä missä vain. Paikalliset kuolemat kertovat Risto Juvasteelle, että mahdollisen myrkynkin lähde olisi paikallinen, sillä muutoin raatoja olisi laajemmilla alueilla.

Kuolema ei kosketa vain aikuisia lokkeja.

– Nyt kun on pesintäaika, niin kuolee myöskin suuri joukko nuoria poikasia nälkään, jos emot kuolevat pois, lokkitutkija Risto Juvaste huokaisee.

Naurulokki on rauhoitettu ympärivuotisesti. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kotiseutu-uutiset.